Psikiyatri servislerinde çalışan hekim ve hemşirelerin acil psikiyatrik durumlarda yaşadıkları güçlüklerin saptanması
Difficulties of doctors and nurses during emergency psychiatric contitions
  1. Tez No: 69632
  2. Yazar: SONGÜL ÖZCAN KAMIŞLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BESTİ ÜSTÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Psikiyatri, Nursing, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: acil psikiyatri, psikiyatri kliniği, yatan hasta, sağlık personeli, güçlük, emergency psychiatry, pscyhiatric clinic, hospitalized patient, staff, difficulty
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 83
Özet
Araştırma psikiyatri servislerinde çalışan hekim ve hemşirelerin acil psikiyatrik durumlarda yaşadıkları güçlükleri saptamak amacı ile tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini Ankara İli Büyükşehir Belediye sınırları içinde bulunan Sağlık Bakanlığı ve Sosyal Sigortalar Kurumu'na bağlı hastaneler ile üniversite hastanelerinin psikiyatri klinik ve polikliniklerinde görev yapan 77 hekim ve hemşire oluşturmuştur. Bu hastanelerde çalışan hekim ve hemşirelerin tamamı örneklem kapsamına alınmıştır. Veriler araştırmacı tarafından, geçerlilik ve güvenirlilik testleri yapılan anket formu aracılığı ile toplanmıştır. Veriler, Varyans Analizi, Ki Kare ve Kesin Ki Kare testleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Araştırmanın sonucunda; acil psikiyatrik durumlarla ilgili hizmet içi eğitim alan hekim ve hemşirelerin almayanlara göre, hasta ve iş ortamından kaynaklanan güçlüklerinin, az düzeyde çıktığı belirlenmiştir. Gece bakım verilen hasta sayısının fazla ve gece nöbet tutan kişi sayısının üç kişinin altında olduğu durumlarda hastadan ve iş ortamından kaynaklanan güçlükler yüksek düzeyde bulunmuştur. Kliniklerde intihar ve depresyonla karşılaşan hekim ve hemşirelerin iş ortamından kaynaklanan güçlüklerinin karşılaşmayanlara göre daha az düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırmada hekim ve hemşirelerin çalıştıkları hastanelerin, çalışma yıllarının, klinik öncesi acil psikiyatrik durumlarla ilgili eğitim almış olmalarının, aylık nöbet sıklığı ve gündüz bakım verilen hasta sayısının, yaşanan güçlük düzeylerinde etkili olmadığı belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
This research is designed discriptively to examine the difficulties experienced by physicians and nursing staff at psychiatric emergency envoirenment in the clinics of psychiatry.The population of this research consisted of 77 physician and nursing staff working in clinics and polyclinics of psychiatry at the hospital of universites Ministery of Health and Social Assurance Organizations in the boarders of district of Ankara Munucipality. The sample of the research consisted the entire group of physicians and nursing staff. Data is processed by validity and reliability aptitude tested questionairre form arranged by the researcher. The data are evaluated by the tests of analysis of variance, qi square, absolute qi square and adjustment fitness. This results revealed that the deficiencies experienced due to the patient working enviroment were significantly lower in physcians and nurses who got in-service education about the emergency psychiatry than the physicians and nurses who did not got in-service education about the emergency psychiatry. Difficulties levels of nurses were high in setting where higher number of patients were treated at night and three persons being duty at nigth due to the components of working environment and patients.The results showed that predisposition with suicide and depression at clinics, had influence on the reduction of work environment difficulties.This research also revealed that hospitals where physicians and nurses work, working years of the physicians and nurses, to be educated predinicly about emergency psychiatry, to be on duty monthly, the number of patients treated daily, did not have any affect on the deficiency level of physicians and nurses.