Kayseri Devlet Hastanesinde çalışan hemşirelerin verdiği hemşirelik bakımı ve bakımı etkileyen faktörler
The Factors affecting the nursing care given by the nurses working in Kayseri State Hospital
- Tez No: 124162
- Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. SULTAN TAŞÇI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, Hemşirelik Bakımı, Hemşirelik Bakımını Etkileyen Faktörler, Nursing, Nursing Care, Factors Which Affect Nursing Care. »StfSB**
- Yıl: 2003
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 559
Özet
IV KAYSERİ DEVLET HASTANESİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRELERİN VERDİĞİ HEMŞİRELİK BAKIMI VE BAKIMI ETKİLEYEN FAKTÖRLER ÖZET Araştırma Kayseri İl merkezindeki Dr. Vedat Ali Özkan Devlet Hastanesi'nde çalışan hemşirelerin yatan hastalara verdikleri hemşirelik bakımı ve bakımı etkileyen faktörlerin belirlenmesi amacıyla tanımlayıcı olarak yapılmıştır. Araştırmanın evrenini, Kayseri Dr. Vedat Ali Özkan Devlet Hastanesi pediatri ve psikiyatri servisleri dışındaki, tüm servislerde çalışan 113 hemşire oluşturmuştur. Örnekleme yapılmamıştır. Araştırmaya katılmak istemeyen ve izinli olan 1 1 hemşireye ulaşılamaması nedeniyle toplam 102 hemşire araştırma kapsamına alınmıştır. Araştırmanın verileri, hemşirelerin hastalara bakım verme durumları ve bakımı etkileyen faktörleri belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından literatüre dayanılarak hazırlanan anket formu aracılığıyla toplanmıştır. Verilerin değerlendirmesinde yüzdelik, dört gözlü ve çok gözlü düzenlerde ki kare testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamına alınan hemşirelerin çoğunluğu; mesleği kendisinin tercih ettiğini, meslekten memnun olduğunu ve ekip işbirliği yaptığını ifade etmiştir. Hemşirelerin tamamına yakınının motivasyonlarının düşük olduğu ve mesleki yayın izlemediği belirlenmiştir. Hemşirelerin ilaç uygulamaları, yaşam bulguları gibi rutin işleri yaptıkları, bakıma yönelik uygulamaları genel olarak yapmadıkları saptanmıştır. Çalışılan servisle uygulamaların yapılma durumuna bakıldığında, solunum, sindirim, vücut mekaniği uygulamalarının daha çok yoğun bakım servislerinde, bireysel hijyen ve görev alanına girmeyen uygulamaların daha çok cerrahi servislerinde yapıldığı belirlenmiştir. Hemşireler; çalışma koşullarının, hasta, hasta yakını ve ekiple iletişim sorunları yaşamanın, motivasyon eksikliğinin ve görev alanına girmeyen uygulamaları yapmanın verdikleri bakımı etkilediğini ifade etmişlerdir. Sonuç olarak; Hemşirelerin hekim istemine yönelik uygulamaları yaptıkları, bağımsız fonksiyonları olan bakıma yönelik uygulamaları genel olarak yapmadıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
THE FACTORS AFFECTING THE NURSING CARE GIVEN BY THE NURSES WORKING IN KAYSERİ STATE HOSPITAL ABSTRACT This study was conducted in order to determine the level of nursing care given to the patients by the nurses employed at Dr Vedat Ali Özkan State Hospital located in city center and factors which affect the care. Research group consists of 1 1 3 nurses except for working at pediatric and physiciatry departments in Kayseri Dr. Vedat Ali Özkan State Hospital. 102 nurses were totally included in the research group because of the eleven nurses who were'nt reached; who were on vacation or didn't want to attend. Study data was colected through a form of questionnaire prepared by the researcher based on the literature in order to determine the level of nursing care given by the nurses to the patients and factors which affect the care. Chi square test was used for the statistical evaluation of the data. The majority of the nurses included into research stated that they preferred their job themselves, were pleased with their job and worked in a team. It was determined that nearly all of the nurses had a very low motivation and didn't follow vocational publications. It was found out that while the nurses did such routine tasks as giving drugs and learning facts about the patients lives they generally didn't do care -related tasks. Acording to the departments studied; respiratory system, gastrointestinal system and body mechanical practices mostly performed in critical care units and personal hygen and unreleated practices mostly performed in surgical units The nurses expressed that working conditions, communication problems they experience with patient, patients relatives, and the team, lack of motivation and task outside their responsibilities affect the care they give. Consequently, it was found out that nurses did the tasks doctors ordered them to do but they didn't carry out the care related tasks sufficiently.