Türkiye'de çocuk hazır giyiminde tasarım ve üretimde uygulama örneği: Üniseks çocuk giyim
An example to the design and production of children's wear in Turkey: Unisex kids' clothing
- Tez No: 696390
 - Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞÖHRET AKTEPE DAL
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Giyim Endüstrisi, Clothing Industry
 - Anahtar Kelimeler: Çocuk Giyimi, Üniseks, Hazır Giyim, Sürdürülebilirlik, Moda, Children's Clothing, Unisex, Ready-to-Wear, Sustainability, Fashion
 - Yıl: 2021
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Haliç Üniversitesi
 - Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
 - Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
 - Sayfa Sayısı: 143
Özet
Giysinin endüstrileşmesi ile çocuk giysileri yetişkin giysilerinden farklılaşmış, çocuk hazır giyimi ayrı bir sektör haline gelmiştir. Çocuk giysileri, tasarım ve üretim açısından incelendiğinde temelde yetişkin giyimleri ile aynı süreçleri içerse de, belirli farklılıklar mevcuttur. Çocukların fiziksel gelişimi, ihtiyaç, istek ve güvenlikleri tasarım ve üretim süreçlerini farklılaştırmaktadır. Bu çalışmada, rekabetin çok fazla olduğu, önemli bir sektör olan çocuk hazır giyim sektöründe, sürdürülebilir tasarım önerisi olarak üniseks hazır giyim tasarımları sunulmuştur. Çalışmanın ikinci kısmında çocuk giyiminin tarihsel gelişimi incelenmiştir. Üçüncü kısımda, çocuk hazır giyimi ve Türkiye'de çocuk hazır giyim sektörünün durumu ve yeri detaylı olarak açıklanmaktadır. Dördüncü kısımda çocuk giyiminin tasarım ve üretim süreçleri incelenmiştir. Sektörde fark yaratmak için, yenilikçi ve yaratıcı çözümler sunmak kaçınılmaz hale gelmiştir. Artan çevre bilinci ile birlikte, bu çözüm ve öneriler büyük ölçüde sürdürülebilirlik yönünde olmaktadır. Üniseks giysiler son yıllarda sürdürülebilir tasarım çözümleri olarak ön plana çıkmaktadır. Altıncı bölümde üniseks giysilerin sürdürülebilirliğe etkileri ve çocuk hazır giyiminde üniseks tasarımların yeri açıklanmıştır. Bu bilgiler ışığında, üniseks çocuk hazır giyim koleksiyonu hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Children's clothing differed from adult clothing, and children's ready-made clothing became a separate industry, as ready-made industry developed. In terms of design and manufacturing, there are certain differences between children's clothing and adults' clothing, even though both include the same processes. The physical development, needs, requirements, and safety of children differentiate the design and manufacturing processes. In this study, unisex ready-to-wear clothing designs in the children's ready-to-wear industry where competition is very high are presented as sustainable design examples. In the second part of the study, the historical development of children's clothing is examined. In the third part, children's ready-made clothing and the position of the children's ready-made industry in Turkey are explained in detail. In the fourth part, the design and production processes of children's clothing are examined. The necessity of finding creative solutions has become crucially important to make a difference in the industry. In parallel with the increasing environmental awareness, these solutions and suggestions are largely addressed to sustainability. As sustainable design solutions, unisex clothing has come to the fore recently. In the sixth part of this study, the role of unisex clothing in sustainability, and the position of unisex designs in children's clothing are explained. In the light of the information given above, a unisex children's wear collection was prepared.