Kilis Yevmî Halk gazetesi (transkripsiyon ve değerlendirme 1927-1928)
Kilis Yevmî Halk gazetesi (transcription and evuluation 1927-1928)
  1. Tez No: 696786
  2. Yazar: RABİA DOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ALİ YILDIRIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Gazetecilik, Tarih, Journalism, History
  6. Anahtar Kelimeler: Kilis, Halk Gazetesi, Eğitim, Matbuat, Kilis, public newspaper, education, press
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kilis 7 Aralık Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 848
Özet
Basının ilk örneğini teşkil eden gazete, memleket ve dünya olaylarını geniş bir okuyucu kitlesine bildirmek, onların siyasi, sosyal, ekonomik sahalarda ilerlemesini sağlamak amacıyla günlük olarak yayımlanan bir araçtır. Araştırmasını yaptığımız“Kilis Yevmî Halk Gazetesi (1927-1928)”Türkiye Büyük Millet Meclisi arşivinde bulunmaktadır. Dönemin yayın organı olan Kilis Yevmî Halk Gazetesi Mahmud Ragıb Bey tarafından yayınlanmıştır. İmtiyaz sahipleri Mahmud Ragıb Bey ve Burhaneddin Beylerdir. Yerel olan gazetemiz Cumartesi ve Salı günleri olmak üzere haftada iki gün düzenli olarak yayınlanmıştır. Daha sonra yayınlanma tarihi 29 Kanun-i Sani 1928 tarihinde Pazar ve Çarşamba günleri olarak değişmiştir. İncelemiş olduğumuz 1927-1928 tarihli Kilis Yevmî Halk Gazetesi sayı 753 ile başlamakta ve 1100'de bitmektedir. Yerel gazete hüviyetine sahip olan Kilis Yevmî Halk Gazetesinde bölgesel konular hakkında bilgiler bulunmakla beraber Türkiye Cumhuriyeti'ni yakından ilgilendiren konular hakkında haberlere de yer verilmiştir. 1927-1928 yıllarını kapsayan Türkiye- Suriye Hudut olayları, ülkemiz için önemli bir çalışma olan nüfus sayımı ve Milli Mücadele döneminde Mustafa Kemal Atatürk'ün çağdaşlaşma ve eğitim yönünde yaptığı inkılaplar yakından takip edilmiştir.
Özet (Çeviri)
He newspaper, which is the first example of the press, is a daily published tool to report home and world events to a wide readership and to ensure their progress in thehe political, social and economic fields.“Kilis Yevmî Halk newspaper (1927-1928)”, which we conducted research, is located in the archive of the Grand National Assembly of Turkey. Kilis Yevmî Halk newspaper, the publishing body of the period, was published by Mahmud Ragib Bey. The concessionaires are Mahmud Ragib Bey and Burhaneddin Bey. Our local newspaper is published regularly two days a week, Saturday and Tuesday. The date of publication was later changed to Sunday and Wednesday on 29 October 1928. Kilis Yevmî Halk newspaper of 1927-1928, which we have examined, begins with issue 753 and ends at 1100. In addition to providing information on regional issues, Kilis Yevm- i Halk newspaper, which has the identity of a local newspaper, has provided news on issues that are closely related to the Republic of Turkey. The events of the Turkish - Syrian border covering the years 1927-1928 closely followed the reforms made by Mustafa Kemal Atatürk in the direction of modernization and education during the census and national struggle period , which was an important work for our country .