İslam hukuku açısından dilencilik
Begging in terms of Islamic law
- Tez No: 696806
- Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN ESEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Çalışmak, Kazanç, Mülkiyet, Dilenci, İslam, İslam Hukuku, Work, Gain, Ownership, Beggin, Islam, Islamic Law
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 164
Özet
İslâm, ferdin dünyada hayatını devam ettirmesi için gerekli olan şeylerin kullanımının ve tüketiminin mübah yoldan olmasını istemiştir. Her insandan istenen, kendi emeğiyle çalışıp kazanarak harcamasıdır. İslam, insanların alış-veriş, kiralama vb. bedelli akitlerde bulunmasına da müsaade etmiştir. Çalışmaya imkânı olmayanlar ya da imkânı olup kendisine ve ailesine yeterli olmayanlar için de İslam bazı yardımlaşmaları farz, bazılarını vacip, bazılarını ise sevap olarak teşvik etmiştir. Kendisinin çalışıp kazanması mümkün ve yeterli değilse hayatını devam ettiremeyecek duruma gelebilir. Tekrar çalışabilecek duruma gelene kadar veya insanlar yardım edene kadar dilenebilir. Dilenmek en son kazanç yoludur, yani zaruri durumlarda izin verilen bir ruhsattır. Zaruri durumlarda izin verilen bir ruhsat, meslek haline dönüştürülemez. İhtiyacı yokken insanlardan, onların duygularını istismar ederek alınan şeyler âlimlerimizce habis (pis) olarak nitelendirilmiştir. Asıl olan kişinin bizzat çalışıp hayatını idame ettirmesidir. Fakir ve muhtaç durumda ise, Allah (c.c.) zekâtı farz kılmıştır, zenginler tarafından kendisine zekât verilir. Farz olan zekâtın dışında, kendisine yılda bir kere de olsa fıtır sadakası verilir. Diğer zamanlarda hayırsever insanlar, kendisine farklı şekillerde yardım ederler.
Özet (Çeviri)
Islam wanted the use and consumption of the things necessary for the individual to continue his life in the world in a permissible way. What is required of every human being is to work with his own labor and spend it by earning. Islam, people's shopping, rental, etc. It also allowed him to make paid contracts. Islam encourages some cooperation as obligatory, some as obligatory, and some as reward for those who either do not have the opportunity to work or those who have the opportunity but are not enough for themselves and their families. If it is not possible and sufficient for him to work and earn, he may become unable to continue his life. He can beg until he is able to work again or until people help. Begging is the last means of earning, that is, a license that is allowed in cases of necessity. An authorized license cannot be converted into a profession in obligatory circumstances. Things that are taken from people by exploiting their feelings when they do not need it are described as malignant (dirty) by our scholars. The main thing is that the person himself works and maintains his life. If he is poor and needy, Allah (c.c.) has made zakat obligatory, and zakat is given to him by the rich. Apart from the obligatory zakat, he is given al-fitr alms once a year. Other times, benevolent people help him in different ways.