Okul yöneticilerinin kendilerini geliştirme düzeyleri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Between school headquarters' levels of self-development and perceptions of self-efficiency examination of the relationship
- Tez No: 696881
- Danışmanlar: PROF. DR. CEM TUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Yöneticisi, Yeterlilik, Kendini Geliştirme, Öz Yeterlik, School Administrator, Competence, Self-Development, Self-Efficacy
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi, Teftişi, Planlaması ve Ekonomisi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 168
Özet
Bu araştırmanın amacı, okul yöneticilerinin kendilerini geliştirme düzeyleri ile öz yeterlik algıları arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Bu amaç doğrultusunda araştırmada nicel yöntem takip edilmiş olup araştırma ilişkisel tarama modelinde yürütülmüştür. Araştırmanın örneklem grubu 334 yöneticiden oluşmaktadır. Çalışmanın verileri için“Kendini Geliştirme Ölçeği”ile“Yönetici Öz Yeterlik Algısı Ölçeği”kullanılmış olup verilerin analizinde SPSS 25.0 programından yararlanılmıştır. Araştırmanın sonucunda okul yöneticilerinin kendini geliştirme düzeyinin çok yüksek düzeyde olduğu, okul yöneticilerinin kendini geliştirme düzeyinin cinsiyet, yaş, eğitim durumu, öğretmenlik branşına göre anlamlı düzeyde farklılaştığı tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin kendini geliştirme düzeyinin çalışma süresine göre ruhsal boyut dışında diğer boyutlarda farklılaştığı; okul türüne göre de fiziksel ve ruhsal alt boyutlarda anlamlı değişiklik görülmezken zihinsel ve duygusal boyutta anlamlı değişiklik olduğu tespit edilmiştir. Okul yöneticilerinin öz yeterlik düzeylerinin tüm alt boyutlarda alınan puanın çok yüksek düzeyde olduğu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin öz yeterlik algılarının yönetimsel ve etik boyut dışında diğer boyutlarda farklılaştığı; yaşa, eğitim durumuna ve öğretmenlik branşına göre tüm alt boyutlarda anlamlı düzeyde değişiklik olduğu belirlenirken; meslekteki çalışma süresine göre alt boyutlarda ortalamaların aynı olmadığı sonucu belirlenmiştir. Okul yöneticilerinin öz yeterlik düzeylerinin okul türüne göre etik boyut dışında diğer tüm boyutlarda anlamlı düzeyde farklılaşma olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Okul yöneticilerinin kendilerini geliştirme düzeyi ile öz yeterlik algı düzeyleri arasında güçlü pozitif ilişki olduğu sonucuna varılmıştır. Toplumun gelişmişliği ya da geri kalmışlığında eğitimin önemli bir dinamik olduğu görüşünden hareketle eğitim faaliyetlerinin nitelikli ve çağın gereksinimlerine uygun donanıma sahip yöneticiler tarafından sürdürülmesi beklenmektedir. Dolayısıyla okul yöneticisinin kendini geliştirme gereksinimini hissetmesi ve değişim odaklı yaklaşım benimsemesi açısından farkındalık kazanması önem arz etmektedir. Okul yöneticilerinin farkındalık kazanması açısından önem taşıyan çalışmaların başka çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Alana yönelik önemli bir boşluk olduğu dikkat çekmektedir. Sorunlarla baş etme stratejilerinin öğrenilmesi ve stresin azaltılması ve başarılı çıktılara ulaşılması açısından yöneticilerin öz yeterlik algılarının önemi bilinmektedir. Dolayısıyla yöneticilerde kendini geliştirme ve öz yeterlik algısı arasındaki ilişkiyi inceleyen ve daha geniş örneklem üzerinde araştırma yapan çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this research is to determine the relationship between school administrators' self-development levels and their self-efficacy perceptions. For this purpose, the quantitative method was followed in the research and it was carried out in the relational screening model. The sample group of the research consists of 334 managers.“Self-Improvement Scale”and“Manager Self-Efficacy Scale”were used for the data of the study, and SPSS 25.0 program was used in the analysis of the data. As a result of the research, it was determined that the level of self-development of school administrators was very high, and the level of self-development of school administrators differed significantly according to gender, age, educational status, and teaching branch. The self-development level of school administrators differed in other dimensions except the spiritual dimension according to the working time; While there was no significant change in the physical and spiritual sub-dimensions according to the school type, it was determined that there was a significant change in the mental and emotional dimensions. It was determined that the self-efficacy levels of school administrators were at a very high level in all sub-dimensions. School administrators' self-efficacy perceptions differ in other dimensions apart from the administrative and ethical dimensions; While it was determined that there were significant changes in all sub-dimensions according to age, education level and teaching branch; It has been determined that the averages in the sub-dimensions are not the same according to the working time in the profession. It was concluded that school administrators' self-efficacy levels differed significantly in all dimensions except the ethical dimension according to the type of school. It was concluded that there is a strong positive relationship between school administrators' level of self-improvement and self-efficacy perception levels. Considering that education is an important dynamic in the development or underdevelopment of the society, it is expected that educational activities will be carried out by qualified managers who are equipped with the needs of the age. Therefore, it is important for the school administrator to gain awareness in terms of feeling the need for self-development and adopting a change-oriented approach. Studies that are important in terms of raising awareness of school administrators should be supported by other studies. It is noteworthy that there is an important gap in the field. The importance of self-efficacy perceptions of administrators is known in terms of learning strategies for coping with problems, reducing stress and achieving successful outcomes. Therefore, there is a need for studies examining the relationship between self-development and self-efficacy perceptions in managers and conducting research on a larger sample.