Orman Mühendisliği Dergisinin içerik analizi
Content analysis of Forest Engineering Journal
  1. Tez No: 696911
  2. Yazar: AYŞE TUĞÇE BULUT
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YAŞAR SELMAN GÜLTEKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: İçerik analizi, Orman mühendisliği dergisi, Orman mühendisleri odası, Yeşil dünya dergisi, Chamber of forest engineers, Content analysis, Forest engineering journal, Green world journal
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Düzce Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu tez çalışmasının amacı, Orman Mühendisleri Odası (OMO) tarafından yayınlanan ve orman mühendisliği, orman endüstri mühendisli ve ağaç işleri endüstri mühendisliği meslekleri ile ilgili olan Orman Mühendisliği Dergisinin 1962-2020 yılları arasındaki sayılarını içerik analizi yöntemini kullanarak genel bir değerlendirmesini yapmaktır. Derginin 1962-2020 yıllarındaki sayılarının analizinde MAXQDA 2020 programı kullanılmıştır. Dergilerin büyük çoğunluğuna (1962-2004) OMO'ya ait kütüphaneden ulaşılmış olup, 2005-2020 arasındaki sayıların tamamına OMO'ya ait resmi internet sayfasından ulaşılmıştır. Çalışma Orman Mühendisliği dergisinin 1962-2020 yılları arasında yayınlanan 467 sayısı içerisinde yazılmış 5663 konuyu kapsamaktadır. Çalışma ile elde edilen verilerin 2005- 2020 yılları arası sayılarına yapılan analizlerine göre toplamda 1078 konudan bahsedildiği görülmüştür. Bu konulardan 405 adedinin Orman Mühendisliği bilim dallarıyla ilişkili olduğu, 673 adedinin ise Odadan Haberler-Ormancılık Toplantıları ve Diğer Konularla ilgili olduğu görülmektedir. Araştırma sonucunda Orman Mühendisliği dergilerinin içerikleri ve ele aldığı konular hakkında değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma sonuçlarına göre, dergilerde sıklıkla OMO'nun çalışmalarına yer verildiği görülmüştür. OMO'nun dergilerde oda faaliyetlerine ilişkin yayınları azaltarak ormancılık ile ilgili daha fazla bilgiye ve sorunlara yer vermesi önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this thesis study is to make a general evaluation of the issues of“Orman Mühendisliği Journal”, which is related to the Forest Engineering, Forest Industry Engineering and Wood Products Industrial Engineering professions and published by the Chamber of Forest Engineers (OMO), between the years 1962-2020, using the content analysis method. The MAXQDA 2020 program was used in the analysis of the issues of the journal between 1962 and 2020. Most of the journals (1962-2004) were accessed from the library of OMO, and all of the issues between 2005-2020 were accessed from the official website of OMO. The study covers 5663 topics written in the 467 issue of the Orman Mühendisliği journal published between 1962 and 2020. According to the analyzes of the data obtained from the study between 2005 and 2020, it was seen that a total of 1078 subjects were mentioned. It is seen that 405 of these topics are related to Forest Engineering disciplines, and 673 of them are related to News from Chamber-Forestry Meetings and Other Subjects. As a result of the research, evaluations were made about the contents and topics of Orman Mühendisliği journals. According to the study results, it was seen that the studies of OMO were frequently included in the journals. It is suggested that OMO should reduce publications on chamber activities in journals and include more information and problems related to forestry.