İşlemenin çağdaş tekstil sanatındaki yeri
The significance of embroidery in contemporary textile art
- Tez No: 696998
- Danışmanlar: PROF. YÜKSEL ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Çağdaş tekstil sanatı, El işlemeciliği, Geleneksel işleme, İşleme tekniği, Contemporary textile arts, Traditional embroidery, Embroidery technique, Hand embroidery
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstriyel Sanatlar Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Moda Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Çağdaş sanatın ifade araçlarından biri olan tekstil sanatları günümüzde iki ve üç boyutlu çalışmaların yanı sıra video art, video enstalasyon gibi teknolojik yaklaşımlarla entegre olabilen ve insanın kendi tarihi ile bir tekstil dokusu aracılığıyla bağ kurabilen bir konumdadır. Geleneksel tekstil el sanatları arasında yer alan işlemeciliğin farklı kültürlerdeki gerçekleşmesi incelendiğinde hayranlık uyandıran teknik bilgi, renk çeşitliliği ve kompozisyon özellikleri ile çok çeşitli kaynaklarda, müzelerde ve koleksiyonerlerin arşivlerinde yer aldığı görülmektedir. Geleneksel tekstil el sanatları arasında ayrıcalıklı bir yere sahip olan“işleme”günümüzde geleneksel ve endüstriyel boyutuyla, canlılığını sürdürmektedir. Öte yandan, işlemenin çağdaş tekstil sanatları arasında da giderek yükselen bir ifade aracı olarak tercih edildiği gözlemlenmiştir. İşleme tekniklerini kullanan sanatçıların, yaratıcı yaklaşımlarla kendilerine has sanat ifadelerini, duygularını ve düşüncelerini özgün bir şekilde işleme aracılığıyla yorumladıkları tespit edilmiştir. Bu nedenle çağdaş tekstil sanatında işlemenin yeri konusunun araştırılmasına karar verilmiştir. YÖK Veri Tabanında yapılan araştırmalarda, işlemenin geleneksel boyutuyla ve başka sanat alanıyla ilgili tez çalışmaları yapıldığı ancak çağdaş tekstil sanatında işlemenin yeri konusunun ele alınmadığı görülmüştür. Bu tezin önemi; geleneksel kültürde müstesna bir yeri olan tekstil yüzey tekniklerinden işlemenin, çağdaş tekstil sanatındaki yerinin doğrudan sanatçılarla iletişim kurularak ve onlarla yapılan anket çalışmasından elde edilen bulgularla oluşturulmuş olmasından gelmektedir. Bu tez kapsamında ele alınan“Çağdaş Tekstil Sanatında İşlemenin Yeri”konusu bağlamında yapılan araştırmalar, başvurulan sanatçı görüşleri işlemenin oldukça cesur bir şekilde geleneksel olan formatlarının yanı sıra yenilikçi yaklaşımlarla çok farklı yüzeylerde gerçekleştiğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Textile arts, one of the means of expression in contemporary art, could be integrated with two or three-dimensional works, as well as technological approaches such as video art and video installations, and connect with human history through the texture of textiles. The review of embroidery, a traditional handicraft, in various cultures would reveal that samples of this art could be found in various resources, museums and collections and reflect an admirable technical knowledge, color diversity and composition features. Embroidery, a privileged traditional textile handcraft, is still a vital traditional and industrial art. Furthermore, it was observed that it has acquired the status of a significant means of expression among contemporary textile arts. It was determined that embroidery artists interpreted artistic expressions, emotions and ideas through unique embroidery art. Thus, it was concluded that the significance of embroidery in contemporary textile art should be investigated. In the search conducted on the Council of Higher Education (YOK) database, it was determined that there were previous theses on the traditional dimension of embroidery or other fields of art; however, the significance of embroidery in contemporary textile art was never scrutinized. The present paper is significant since the significance of embroidery, a planar textile technique that plays a key role in traditional culture, in contemporary textile arts was determined based on the direct views of the artists collected with a questionnaire. The research on the significance of embroidery in contemporary textile arts conducted in the current thesis and the views of the embroidery artists demonstrated that embroidery artwork are created in both traditional formats and with innovative approaches in various domains.