Üniversite öğrencilerinde yeme tutumu, benlik saygısı, depresyon ve yaşam doyumu düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesi
- Tez No: 696997
- Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM BALCIOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Self-esteem, Depression, Psychology, Life satisfaction
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmanın amacı üniversite öğrencilerinin yeme tutumları, benlik saygısı, depresyon ve yaşam doyumu düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Çalışma kesitseldir. İlişkisel tarama modeli kullanılmıştır ve betimsel bir çalışmadır. Örneklem Ocak 2021-Mart 2021 arasında oluşturulmuştur. Veri toplama araçları olarak; Kişisel Bilgi Formu, Yeme Tutumu Testi (YTT-40), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği-Kısa Formu (RBSÖ-KF), Beck Depresyon Envanteri (BDE) ve Yaşam Doyumu Ölçeği (YDÖ) kullanılmıştır. Araştırmaya yazılı bilgilendirilmiş onamı alınan 239 gönüllü katılımcı dahil edilmiştir. Üniversite öğrencilerinin cinsiyet, yaş, öğrenim durumu, aile gelir düzeyi, kilo, kilo değerlendirme durumları ve diyet durumlarına göre YTT-40, RBSÖ-KF, BDE ve YDÖ puanlarının karşılaştırılması incelenmiş, öğrencilerin cinsiyet, öğrenim durumu, kilo durumu, kilo değerlendirme durumu ve diyet yapma durumuna göre YTT-40 puanları arasında, öğrenim durumu ve diyet yapma durumlarına göre RBSÖ-KF puanları arasında, yaş, öğrenim durumu ve kilo değerlendirme durumlarına göre BDE puanları arasında, cinsiyet ve diyet yapma durumlarına göre YDÖ puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu saptanmıştır. Üniversite öğrencilerinin ölçeklere verdikleri yanıtlar doğrultusunda oluşturulan ölçek toplam puanlarının arasında ilişki olup olmadığı incelenmiş ve sonucunda YTT-40 ile BDE arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu, RBSÖ-KF ve YDÖ arasında ise ilişki olmadığı, RBSÖ-KF ile BDE arasında negatif yönlü ve YDÖ arasında ise pozitif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu ve BDE ile YDÖ arasında negatif yönlü anlamlı bir ilişki olduğu saptanmıştır. Bu çalışmanın bulgularının ilgili literatüre önemli katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between university students eating attitudes, self-esteem, depression and life satisfaction.The study is cross-sectional. The relational survey model was used and it is a descriptive study.The sample was created between January 2021 and March 2021.As data collection tools; Personal Information Form, Eating Attitude Test (EAT-40), Rosenberg Self-Esteem Scale-Short Form (RSQ-SF), Beck Depression Inventory (BDI) and Life Satisfaction Scale (LSS) were used.239 volunteer participants, whose written informed consent was obtained, were included in the study. EAT-40, RSQ-SF, BDI and LSS scores was examined, between the EAT-40 scores according to the students' gender, education level, weight status, weight assessment status and dieting status, between the RSQ-SF scores according to their education and dieting status, age A statistically significant difference was found between BDI scores according to education level and weight assessment status, and between LSS scores according to gender and dieting status.It was examined whether there was a relationship between the total scores of the scale formed in line with the responses of university students to the scales, and as a result, it was found that there was a positive and significant relationship between EAT-40 and BDI, and there was no relationship between RSQ-SF and LSS, negative and negative relationship between RSQ-SF and BDI. and a significant negative relationship between BDI and LSS.It is thought that the findings of this study will make a significant contribution to the relevant literature.