Türkiye Selçuklu ve Eşrefoğluları Döneminde Beyşehir
Beyşehir during the Turkey Seljuk and Eşrefoğluları Period
- Tez No: 697137
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET SAĞLAM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Türkiye Selçukluları, Eşrefoğulları, Kubâd-âbâd, Beyşehir, I. Alâeddin Keykubad, Turkey Seljuks, Eşrefoğulları, Kubâd-âbâd, Beyşehir, I. Alaeddin Keykubad
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 167
Özet
Tarih boyunca birçok medeniyete ev sahipliği yapmış olan Beyşehir, binlerce yıllık tarihi mirası ile incelemeye konu olmuştur. Neolitik Çağ'dan, Bizans Çağı'na kadar pek çok antik yerleşim yeri tespit edilmiştir. Hititler döneminde dini bir kimlik kazanan Beyşehir yöresi, Roma ve Bizans döneminde Hristiyanlık tarihinin önemli merkezlerine yakınlığı ile dikkat çekmiştir. Roma döneminde ticaret yolu üzerinde bulunması cazibe merkezi olmasını sağlamıştır. Bir dönem Arap devletlerinin akınlarına sahne olan Beyşehir ve çevresi, Selçukluların bölgeyi ele geçirmesi ile Türk egemenliğine girmiştir. XII. yüzyılda ise kozmopolitik bir Türk-İslam şehrine dönüşen Beyşehir, I. Alâeddin Keykubad döneminde Kubâd-âbâd Şehri'nin inşası ile canlılığını artırmış ve Türkiye Selçuklu Devleti'nin ikinci idari merkezi konumuna gelmiştir. Türkiye Selçuklu Devleti'nin merkezi otoritesinin zayıflaması ile bölgede kurulan Eşrefoğlu Beyliğine başkentlik yapmıştır. Beyşehir, Eşrefoğulları döneminde yapılan cami, medrese, bedesten, han, hamam, kale gibi yapılarla Türk-İslam kimliğini koruyarak saygın bir şehir haline gelmiştir. Bu çalışma, Türkiye Selçuklu Devleti'nin ve sonrasında kurulan Eşrefoğlu Beyliği'nin Beyşehir'e yapmış olduğu katkılara odaklanmaktadır.
Özet (Çeviri)
Beyşehir which has hosted many civilizations throughout history, has been the subject of study with its historical heritage of thousands of years. Many ancient settlements have been identified from the Neolithic Age to the Byzantine Age in Beyşehir. The Beyşehir region, which gained a religious identity during the Hittite period, drew attention with its proximity to the important centers of the history of Christianity in the Roman and Byzantine periods. Being on the trade route during the Roman period made it a center of attraction. Beyşehir and its surroundings, which once witnessed the attacks of Arab states, came under Turkish rule after the Seljuks captured the region. In the XII century, Beyşehir, which turned into a cosmopolitan Turkish-Islamic city, increased its vitality with the construction of the Kubâd-abâd City during the period of Alaeddin Keykubad and became the second administrative center of the Turkey Seljuk State. With the weakening of the central authority of the Turkey Seljuk State, it became the capital of the Eşrefoğlu Principality established in the region. Beyşehir has become a respected city by preserving its Turkish-Islamic identity with mosques, madrasahs, covered bazaars, inns, baths, and castles built during the reign of Eşrefoğulları. This study focuses on the contributions of the Anatolian Seljuk State and the Esrefoğlu Principality established afterwards to Beyşehir.