Artırılmış gerçekliğin matematik eğitiminde kullanımı: Bir meta-sentez çalışması
The use of augmented reality in mathematics education: A meta-synthesis study
  1. Tez No: 697136
  2. Yazar: ELİF KORKMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HASİBE SEVGİ MORALI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Artırılmış gerçeklik, matematik eğitimi, meta-sentez, Augmented reality, mathematics education, meta-synthesis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matematik Öğretmenliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Bu çalışmanın amacı 2010-2021 yılları arasında matematik eğitiminde yapılmış artırılmış gerçeklik (AG) çalışmalarının bir meta-sentezini sunmaktır. Veri tabanlarında“augmented reality”,“augmented reality and education”,“augmented reality and mathematics education”,“artırılmış gerçeklik”,“artırılmış gerçeklik ve eğitim”,“artırılmış gerçeklik ve matematik eğitimi”anahtar kelimeleri taratılarak ulaşılan çalışmalardan belirli kriterleri sahip 24 tanesi meta-senteze dahil edilmiştir. Veriler meta-sentezin doğasına uygun bir şekilde incelenmek üzere veri analiz sürecine hazırlanmıştır ve içerik analizi tekniğiyle incelenmiştir. Analiz sonucu elde edilen kodlar ve temalar bulgular bölümünde tablolar eşliğinde sunulmuştur. Meta-senteze dahil edilen çalışmalar; betimsel özellikleri, kullanılan araştırma yöntemleri, veri toplama araçları, seçilen matematik konuları, veri analizi, geçerlik-güvenirlik, sonuçlar ve öneriler başlıkları altında toplanmıştır. Çalışmaların benzer ve farklı yönleri karşılaştırılarak bütünsel bir açıdan ele alınarak bir sentez çalışması yapılmıştır. Matematik eğitiminde AG uygulamalarının yıllar geçtikçe teknolojinin gelişmesine paralel olarak daha yaygın kullanıldığı gözlemlenmiştir. Matematik eğitiminde AG hakkında yapılan çalışmalar genellikle uzamsal beceriyi geliştirmeye yöneliktir. Bu konuda AG'nin görselleştirme ve somutlaştırma özelliklerinden sıkça yararlandığı görülmüştür. Bu meta-sentez çalışması ile matematik eğitiminde AG kullanımı konusunda çalışacak araştırmacılara öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to present a meta-synthesis of augmented reality (AR) studies in mathematics education between 2010-2021. Among the studies reached by scanning the keywords“augmented reality”,“augmented reality and education”,“augmented reality and mathematics education”in the databases, 24 studies with certain criteria were included in the meta-synthesis. The data were prepared for the data analysis process to be examined in accordance with the nature of meta-synthesis and were analyzed by content analysis. The codes and themes obtained as a result of the analysis are presented in the findings section with tables. The descriptive features, research design, data collection tools, selected mathematical topics, data analysis and validity-reliability, results and suggestions of the studies included in the meta-synthesis were examined separately. A synthesis study was conducted by comparing the similar and different aspects of the studies and considering them from a holistic perspective. It has been observed that AR applications in mathematics education have been used more widely over the years. Studies on AR in mathematics education are generally aimed at improving spatial skills. In the studies, it has been seen that AR frequently benefits from the visualization and concretization features. With this meta-synthesis study, suggestions are presented to researchers who will work on this subject.