Türkiye'deki Suriyelilerin dış ticarete etkisi-Gaziantep örneği
The effect of Syrians in Turkey on the Turkish foreign trade-Gaziantep case
- Tez No: 697193
- Danışmanlar: DR. ALİ ZAFER SAĞIROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Geçici Koruma, Suriyeli, Dış Ticaret, Gaziantep, Ekonomik Entegrasyon, İthalat, İhracat, Temporary Protection, Syrian, Foreign Trade, Gaziantep, Economic Integration, Import, Export
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 106
Özet
Arap ülkelerinde meydana gelen halk isyanları ve protestolar Tunus ve Mısır'dan başlayarak tüm bölgeyi etkilemiş 15 Mart 2011 tarihinden itibaren Suriye`ye de sirayet etmiştir. Yaşanan çatışmalar nedeniyle ülke kaos ortamına sürüklenmiş binlerce kişi yaralanmış, yine binlercesi hayatını kaybetmiştir. Suriye'de yaşanan insani krizin büyümesi sonucunda sınır bölgemizde bir hareketlilik başlamıştır. Göç akını nedeniyle ülkemiz Suriye vatandaşları için birtakım tedbirler almak zorunda kalınmıştır. Türkiye tarihindeki bu en büyük göç dalgası; bu durumu en yakınında yaşamak zorunda olan sınır illerimizdeki vatandaşlarımız başta olmak üzere Türk toplumu üzerinde sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan pek çok kaygıya neden olmuş ve bir yandan da beklentileri beraberinde getirmiştir. Ekonomi açısından bakıldığında genel kanı göçmenlerin risk ile fırsatların içe içe geçtiği bir ortam yarattığıdır. Nitekim gerek Türkiye gerekse yurtdışında göçmen nüfusa sahip ülkelere ilişkin olarak ulusal ve uluslararası literatürde de bu kanıyı destekleyen çalışmaların olduğu görülmektedir. Bu çalışmada makroekonominin en önemli kalemlerinden biri olan dış ticaret açısından, göreceli olarak en fazla sınır illerinde yoğunlaşan Suriyelilerin aradan geçen zaman diliminde dış ticaret hacmindeki artışa etkisinin olup olmadığı ele alınacaktır. Çalışmada, 2010-2019 yılları arasındaki mevcut dış ticaret istatistikleri ve dış ticaret kalemleri kullanılarak veri toplanacak ikincil veri analiz yöntemiyle, Uluslararası göç olgusunda“sınıra yakın şehirlerin dış ticaretinin diğer şehirlere göre daha fazla artıp atmayacağı”sorusu ile "uluslararası göç hareketliliğinin göç alan ülke ekonomisini ne şekilde etkilediği, Gaziantep İli dış ticaret gelişimine bakılarak araştırılacak ve çalışmaların bölgesel düzeyde yapılması gerektiği fikrinin irdelenmesi sağlanacaktır.
Özet (Çeviri)
Civil riots and protests in Arab countries affected the whole region starting from Tunisia and Egypt and spread to Syria as of March 15, 2011. The country was dragged into chaos due to the conflicts, and thousands of people were injured and thousands died. As a result of the growth of the humanitarian crisis in Syria, cross-border mobility started in our frontier region. Due to the flow of migration, our country had to take some measures for Syrian citizens. This biggest migration wave in the history of Turkey has caused many social, cultural, and economic concerns for the Turkish people, especially our citizens living in our border cities, who have to face this challenging situation closely, and also caused some expectations. In terms of economy, the general belief is that immigrants create an environment where risks and opportunities are intertwined. As a matter of fact, it is seen that there are studies supporting this opinion in the national and international books and researches on countries with immigrant populations both in Turkey and abroad. In the present study, it will be discussed whether Syrians, who are relatively mostly concentrated in border cities, have an impact on the increase in foreign trade volume in the intervening period, which is one of the most important items of macroeconomics. In the study, the question“Will the foreign trade of the border cities increase more than other cities”will be asked and it will be discussed to what extent the international immigration mobility affects the economy of the receiving country on a regional basis and the idea whether the studies should be conducted on a regional level by analyzing the foreign trade development figures of Gaziantep city through the secondary data analysis method that will collect data by the current foreign trade statistics and foreign trade items between the years 2010-2019.