Kurumsal sanat etkinliklerinin çeşitli iletişim ortamlarındaki duyurum çalışmalarının kuşaklara göre değerlendirilmesi: Picasso: Gösteri Sanatı Sergisi örneği
Evaluation publicity works of corporate art events in various communication environments according to generations: Example of Picasso: Performance art exhibition
- Tez No: 697226
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FERAH ONAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Halkla İlişkiler, İletişim Bilimleri, Public Relations, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: kurumsal iletişim, kurumsal sanat etkinlikleri, duyurum, kuşaklar, corporate communication, corporate art events, publicity, generations
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yaşar Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İletişim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 247
Özet
Rekabetin küresel bir boyuta ulaştığı günümüzde kurumlar, ekonomik başarının salt yeterli olmadığını kavramış ve sosyal sorumluluk, sponsorluk ve sürdürülebilirlik üçgeninde kültür sanat faaliyetlerine yönelmişlerdir. Kurumsal iletişimin de desteği ile kurumlar gerçekleştirdikleri kültür sanat etkinliklerini hedef kitleye duyurarak imaj ve itibar kazanma gayesi ile birçok farklı medya iletişim ortam ve aracından faydalanmaya başlamışlardır. Ancak hedef kitlenin heterojen yapıda olduğu durumlarda bu iletişim ortam ve araçları her gruba aynı etki ve oranda ulaşmayabilmektedir. Günümüzde bu heterojen yapılardan bir tanesi olan BB, X, Y ve Z kuşaklarının da farklı medya kullanım pratiklerinin olması, kurumsal sanat etkinliklerini duyum aşamasında kuşakların farklı iletişim ortam ve araçlarından etkilenmiş olabileceği savını doğurmaktadır. Bu nedenle bu tezin amacı kurumsal bir kültür sanat etkinliğinin duyurum aşamasında kullanılan iletişim ortam ve araçları ile kuşaklar arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığını saptamaktır. Bu bağlamda bu araştırmada İzmir'de Arkas Sanat Merkezi ev sahipliğinde 18 Eylül 2019-05 Ocak 2020 tarihleri arasında sergilenen Picasso: Gösteri Sanatı sergisi ele alınmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış ve veri toplamak amacıyla anket tekniği seçilmiştir. Anket yöntemi ile 459 ziyaretçi ile birebir görüşülmüş ve veriler toplanmıştır. Veriler Spsss 25.0 ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre kuşaklar ile Picasso: Gösteri Sanatı sergisinin duyurum aşamasında kullanılan iletişim ortam ve araçları arasında anlamlı bir ilişki görülmemiştir. Ancak analiz sonuçları her kuşak için dijital medya araçları arasından Instagram'ın, geleneksel çizgi altı reklam araçları arasından billboard ilanlarının ve kulaktan kulağa iletişim sayesinde ise yakın çevre ve arkadaş çevresinin sergiyi duyum aşamasında en etkili iletişim araçları ve ortamları olduğunu göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, where competition has reached a global dimension institutions, have realized that economic success is not just enough and they have turned to culture and art activities in the triangle of social responsibility, sponsorship and sustainability. With the support of corporate communication, institutions benefit from many communications' medium and tools in order to gain image and reputation by announcing culture and art events to the target audience. But in cases where the target audience has a heterogeneous structure, these communication media and tools may not reach each group with the same effect and proportion. Currently, one of these heterogeneous structures, BB, X, Y and Z generations also have different media usage practices, which leads to the argument that generations may have been influenced by different communication media and tools at the stage of hearing corporate art events. For this reason, the aim of this thesis is to determine whether there is a meaningful relationship between the communication media and tools used in the publicity phase of a corporate art events and generations. In this context, the exhibition Picasso: Performance Art, hosted by Arkas Art Center in Izmir, between 18 September 2019-05 January 2020 is discussed in this research. Quantitative research method was used in the research and survey technique was selected to collect data. 459 visitors were interviewed one-on-one by the survey method and data was collected. And data analyzed with Spsss 25.0. According to the results of the analysis, there was no meaningful relationship between generations and the communication media and tools used in the publicity phase of the Picasso: Performance Art exhibition. However, the results of the analysis showed that Instagram among the dijital media tools, billboard ads among traditional below-the-line advertising tools, and through word-of-mouth communication, the inner circle and circle of friends are the most effective communication media and tools in the stage of hearing the exhibition.