Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde deyimler
Idioms in teaching Turkish as a foreign language
  1. Tez No: 697269
  2. Yazar: BAHAR ÖZYAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ŞERİF ALİ BOZKAPLAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Dil, kültür, yabancı dil olarak Türkçe, deyimler, Language, culture, Turkish as a foreign language, idioms
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
Dil, belirli kurallar dahilinde duygu ve düşüncelerin aktarımını sağlayan ve gelecek nesiller ile köprü oluşturan canlı bir varlıktır. Dil aracılığı ile insan toplulukları millete dönüşmektedir. Çünkü dil ve kültür, birbiriyle ayrılmaz bağlarla bağlıdır. Dil aracılığı ile yeni nesillere o millete ait kültür aktarılmaktadır. Dil canlı bir varlık olduğundan kültürden de etkilenmektedir. Haliyle dil ve kültür arasında birbirini etkileyen bir etkileşim söz konusudur. Yabancı dil olarak bir dilin öğrenilmesi ile o dilin konuşulduğu milletin de kültürü öğrenilmektedir. Dolayısıyla yabancı dil olarak dil öğretimi, o milletin kültürel ögelerinin yabancılara öğretilmesi anlamını taşımaktadır. Bu kültür aktarımında o milletin kültürü yansıtması bakımından söz varlıklarının önemi büyüktür. Bu çalışmada yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde söz varlıklarından olan deyimlerden ne ölçüde faydalanıldığı incelenmiştir. Bu kapsamda“İstanbul Yabancılar için Türkçe Öğretim Seti”ve“Yedi İklim Türkçe Öğretim Seti'nde”yer alan deyimler incelenmiş ve sonrasında kategorileştirilerek çözümlemeye tabi tutulmuştur. Sonuç olarak yabancılar için Türkçe öğretiminde kullanılan bu setlerde yer alan deyimlerin sayıca az olduğu, en çok vücut bölümlerini içeren deyimlere yer verildiği değerlendirilerek ilgili setlerde deyimlere daha fazla yer verilmesi gerektiği dile getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Language is a living being that conveys feelings and thoughts within certain rules and forms a bridge with future generations. Human communities turn into a nation through language, because language and culture are connected by inseparable bonds. The culture of that nation is transferred to new generations through language. Since language is a living being, it is also affected by culture. Consequently, there is an interaction between language and culture that affects each other. By learning a language as a foreign language, the culture of the nation in which that language is spoken is learned. Therefore, teaching a language as a foreign language means teaching the cultural elements of that nation to foreigners. In this cultural transfer, vocabularies are of great importance in terms of reflecting the culture of that nation. In this study, the extent to which the use of idioms from vocabulary in teaching Turkish as a foreign language is examined. In this context, the idioms in“Istanbul Turkish Teaching Set for Foreigners”and“Yedi İklim Turkish Teaching Set”were analyzed and then subjected to analysis by categorizing. As a result, it was stated that the idioms in these sets used in teaching Turkish for foreigners are few in number, and that idioms containing the body parts are used more, and that idioms should be included more in the related sets.