Hasan Reşit Tankut'un hayatı ve faaliyetleri (1891-1980)
Life and activities of Hasan Reşit Tankut (1890-1981)
  1. Tez No: 697301
  2. Yazar: MESUDE EMİROĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA EDİP ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Hasan Reşit Tankut, Bilim, Aydın, Cumhuriyet, Dil, Etnoloji, Hasan Reşit Tankut, Science, Aydın, Republic, Language, Etnology
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 154
Özet
Cumhuriyet'in ilk yıllarında sosyal bilimler alanında önemli çalışmalar yapılmış ve kültür politikaları hız kazanmıştır. Atatürk döneminde dil,kültür, tarih ve sosyoloji alanlarında çalışmalar yapan ve yaşadığı döneme önemli izler bırakan aydınların başında Hasan Reşit Tankut (1891-1980) gelmektedir. Hasan Reşit Tankut, dil bilimleri alanında yaptığı çalışmalarla Güneş Dil Teorisi'ne önemli katkılar sunmuş, Türk Dili Tetkik Cemiyeti'nin kuruluşunda yer almış ve Türk dili ile ilgili araştırmalar yaptığı gibi Türkiye'de farklı inanç sistemleri ve farklı etnik kökenler üzerine de araştırmalar yapmıştır. Bir Cumhuriyet aydını, bilim insanı olduğu gibi önemli görevlerde bulunmuş, bir siyasetçi ve devlet adamıdır. Cumhuriyet'in ilk yıllarından vefat ettiği döneme kadar pek çok defa milletvekili seçilmiş bunun yanı sıra öğretim üyeliği, müfettişlik, Emniyet Genel Müdürlüğü Yardımcılığı, Milli İstihbarat Teşkilatı kuruculuğu gibi önemli görevler yürütmüştür. Doksan bir yıllık hayatı boyunca dil bilimleri, etnoloji, kültür antropolojisi ve sosyal bilimlerin farklı alanlarında pek çok eser bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
In the first years of the Republic, important studies were carried out in the field of social sciences and culturalpolicies gained momentum. Hasan Reşit Tankut 81891-1980) is one of the leading intellectuals who made studies in the field of language, cultura, history and sociology during Atatürk's era and left significant traces during his lifetime. Hasan Reşit Tankut, for his work in the field of linguistics Sun Language offered important contributions to the theory, the Turkish language has taken place in the Investigation Society organizations and different belief systems in Turkey, as does research on Turkish language and also did research on different ethnic origins. İs a politician and a statesman who served as a republican intellectual and scientist. He is one of the closest names to Atatürk throughout his life. From the early years of the Republic to his death, he was elected to parliament a number of times. In addition to this, he carried out important duties such as lecturer inspector, Deputy General Directorate of Security and founding National Intelligence Organization. Has left many works in different fields of linguistics, ethnology, cultural antropology and social sciences during his life of ninety years.