Fostering prospective mathematics teachers' conceptions of definite integral in the context of engineering design activities: A design experiment
Matematik öğretmenliği öğretmen adaylarının mühendislik tasarımı aktiviteleri ile belirli integrali öğrenmeleri: Bir tasarım deneyi
  1. Tez No: 697302
  2. Yazar: ÜMMÜGÜLSÜM CANSU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ERDİNÇ ÇAKIROĞLU, PROF. DR. A. KÜRŞAT ERBAŞ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Mühendislik Tasarım Süreci, Tasarım- Tabanlı Araştırma, Kavram İmge ve Kavram Tanımı, İntegral, Matematik Eğitimi, Engineering Design Process, Design- Based Research, Concept Image and Concept Definition, Integral, Mathematics Education
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Matbaa Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 414
Özet
Bu araştırmanın amacı, matematik öğretmen adaylarının integral ile ilgili kavram imgelerindeki değişimleri, mühendislik tasarım süreci ile tasarlanmış etkinlikleri bir tasarım deneyi aracılığıyla incelemektir. Bu tasarım deneyinde, bir dizi mühendislik tasarım süreci etkinliği gerçek bir sınıf ortamında iki kez uygulanarak geliştirildi, test edildi ve değerlendirildi. Veriler, 2017-2018 bahar döneminde Ankara'da bir devlet üniversitesinde seçmeli bir derse kayıt yaptıran ve devam eden üç tane matematik öğretmen adayından toplanmıştır. Veri toplama sürecinde birden çok veri toplama yöntemine başvurulmuştur. Verilerin analizinde nitel yöntemlerden faydalanılmıştır. Verilerin analizi sırasında ise yeni bir yöntem olan linkograf yöntemi kullanılmıştır. Linkograf; araştırmacının, grubun gelişimini, öğretmen adaylarının bireysel gelişimlerini ve öğretmen ile grup ile etkileşim süreçlerindeki gelişimi analiz etmesini sağlamıştır. Ayrıca araştırmacıya öğretmen adaylarının kavrmaı inşa ederken hangi zihinsel süreçlerden geçtiğini ve kavramı nasıl yapılandırdıklarını görmesini sağlamıştır. Böylelikle öğrencilerin matematiksel olarak doğru kavram imgelerine ulaşma süreçlerinin aşamalarının daha detaylı analiz edilmiştir. Dahası linkograf sayesinde araştırmacı öğretmen adaylarının hangi olaydan sonra hangi bağlantıyı kurdukları görselleştirilebilmiş böylece öğretmen adaylarının öğrenmelerini engelleyen ve kolaylaştıran faktörler belirleyebilmiştir. Böylelikle öğretilen kavramın inşaa süreci tamamen izlenebilmiştir. Analiz sonucunda elde edilen veriler tasarım deneyinin başlangıç aşamasında matematik öğretmen adaylarının kısmi-ilkel, ayrık ve karma kavram imgesi gibi çeşitli kavram imgelerine sahip olduklarını işaret etmektedir. Tasarım deneyi ilerleyen aşamalarında ise matematik öğretmen adaylarının integrale ilişkin kavram imgelerinde önemli gelişmeler gözlemlenmiştir. Yani, öğretmen adayları integral hakkında matematiksel olarak doğru kavram imgeleri geliştirmişlerdir. Dahası, integral ile ilgili kavram imgelerini zenginleştirmişlerdir. Ayrıca bu duruma ek olarak mühendislik tasarım süreci etkinlikleri, gerçek yaşam uygulamaları ile öğretmen adaylarının matematiği deneyimlemelerini sağlamıştır. Bu durum öğretmen adaylarının gerçek hayat problemlerini yorumlamalarını ve çözmeleri kolaylaştırmıştır. Veriler, ayrıca mühendislik tasarım süreci etkinliklerinin matematik öğretmen adaylarının integral ve alt kavramları hakkında kavramsal bağlantıları kurduklarını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the current study is to investigate the pre-service mathematics teachers' developments in the concept images about integral through a design experiments that was designed engineering design process activities. In this design experiment, a sequence of engineering design process activities was developed, tested, and evaluated in a real classroom environment in two cycles. Data were collected from three pre-service mathematics teachers enrolled and attending an elective course at a public university in Ankara during the spring semester of 2017-2018. In the data collection process multiple data collection sources were used. Qualitative methods were used in analyzing the data. On the other hand during the analyzing the data a new method was used which is linkograph. The linkograph enabled researcher to see that what processes students went through while constructing a concept individually and within a group and how they constructed it. In this way, the stages of students' process of reaching mathematically accurate concept images were analyzed in more detail. moreover, thanks to the linkograph, students were visualized where and after which event and which link they made. The data indicated that pre-service mathematics teachers various concept images such as partial-primitive, discrete and a hybrid concept image. In the progress of the design experiment sessions significant improvements were observed in preservice mathematics teachers' concept images about integral. Namely, they developed mathematically accurate concept images about integral. Furthermore, they enriched their concept images about integral. Moreover, engineering design process activities provided them to experience the mathematics in the real life application. By this way their interpretation of the authentic problems and solving them become easier. The data also showed that engineering design process activities promoted pre-service mathematics teachers contextual understanding about integral and its sub-concepts.