Yeni medya bağlamında ortaya çıkan ekran bağımlılığı sonucu bireylerin e-ticarete yönelmesi: Trendyol örneği incelemesi
The trend of individuals to e-commerce as a result of screen addiction arising in the context of new media: A Trendyol case study
- Tez No: 697315
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NUR EMİNE KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: İletişim, Yeni Medya, Ekran Bağımlılığı, E-Ticaret, Trendyol, Communication, New Media, Screen Addiction, E-Commerce, Trendyol
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Medya Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 97
Özet
İletişim, geçmişten günümüze daima var olan bir ihtiyaçtır. Teknolojinin gelişmesi ve evrilmesiyle birlikte geleneksel medya yerini yeni medyaya bırakmıştır. Yeni medya kullanıcı türevli bir iletişim olmakla birlikte hızlı erişim ve kolaylık sağlamaktadır. Geleneksel medya içerikleri profesyonel meslek gruplarının ve gazetecilik tarihine sahip olan bireylerin üretimi altındayken, yeni medya halk tarafından benimsenmiş mevcut ideolojiyi benimsetmek yerine kendi içeriğini üretme imkanı tanımaktadır. Yeni medya bu bağlamda bir taraftan bireye mevcut ideolojiyi benimsetmek yerine kendi içeriğini üretme imkanı tanıyarak bireyi biçimlendirme ve yönlendirmeye yönelik bir iletişim ortamı sağlamaktadır. Gelişen bu iletişim ortamları bireyi zamanla kendisine bağımlı hale getirmektedir. Ekran bağımlılığı dediğimiz kişinin bir ihtiyaç doğrultusunda veya boş zaman geçirme gerekçesiyle sosyal medyadan çıkamaması durumu zamanla olumsuz durumlar meydana getirmektedir. Psikolojik ve fiziksel olarak etkilenen birey kimi zaman sağlık sorunlarıyla karşı karşıya kalabilmektedir. Kişinin bağımlı olma durumuyla e-ticaret günümüzde iç içe geçmiş iki kavram haline gelmiştir. Her ihtiyaç e-ticaret üzerinden karşılanmaktadır. Çalışmanın genel çerçevesi olarak iletişim tarihi, geleneksel medya evrilerek yerini bıraktığı yeni medya incelenecektir. Bu bağlamda yeni medya ve sosyal medya sonucu ortaya çıkan ekran bağımlılığı ile e-ticaret kavramları araştırılarak kullanıcılarla derinlemesine görüşme yapılacaktır. Örneklem olarak seçilen 30 bireye yöneltilen sorular sonucu iki kavram arasındaki ilişkiye yönelik bulgular elde etmek amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Communication is a need that has existed from past to present all the while. With the development and evolution of technology, traditional media has been replaced by new media. Although new media is a user-derived communication, it provides fast access and convenience. While traditional media contents are produced by groups and individuals with journalism experience, new media provides the opportunity to produce their own content instead of adopting the current ideology imposed by the public. In this context, new media offers a communication environment for shaping and directing the individual by allowing them to produce their own content instead of adopting the existing ideology. These developing communication environments make individual dependent over time. The situation where the person we call screen addicted cannot leave social media for a need or for the reason of spending free time bears negative consequences over time. The psychologically and physically affected individual may sometimes face health problems. Today, e-commerce and one's dependency has become two intertwined concepts. Every need is met through e-commerce. As the general framework of the study, the history of communication and the new media, which has been replaced by the traditional media, will be assessed. Hereby, screen addiction and e-commerce concepts that emerge as a result of new media and social media evolution will be inquired and in-depth interviews will be made with users. It is aimed to obtain findings about the relationship between the two concepts with the questions directed to 30 individual respondents.