Hüseyin Avni Öztopçu resimleri üzerine bir inceleme
A review on Hüseyin Avni Öztopçu paintings
- Tez No: 697385
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ AHMET KÜRŞAT ALBAYRAK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: H. Avni Öztopçu, Zaman-Mekân, Eşzamanlılık, Hüseyin Avni Öztopçu, Time-Space, Simultaneity
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Erciyes Üniversitesi
- Enstitü: Güzel Sanatlar Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Günümüz Türk resim sanatı içerisinde H. Avni Öztopçu, 1985'ten günümüze soyut resimde, kurgusal mekân anlayışına bağlı olarak ilerleyen, sanat ortamında etkin rolü olan bir sanatçı olarak varlığını devam ettirmektedir. Akademik eğitim aldığı yıllar olan 1980'lerden beri H. Avni .Öztopçu, yapısalcı-postyapısalcı anlayışı ile günümüzde başarılı eserler üretmeye devam etmektedir. 1985 yılından itibaren soyut geometrik tarzda çalışmalarını sürdürmektedir. Kurgusal mekân anlayışı ve tinselliği bir arada tutan eserleriyle, bilinçli olarak ele aldığı biçimlerini özgün bir bakış açısıyla sunmaktadır. Sonsuz olarak tekrarlanan yeniden kurgulanan, biçim ve yapısal ögeleriyle sade, sağlam ve karşıtlıkları ile dikkat çeken, etkileyen anıtsal eserleriyle, ana sorunsalı olan kurgusal mekân anlayışını dile getirmektedir. Araştırmada nitel yöntemlerden tematik ve içerik analizi yöntemleri uygulanmıştır. Öztopçu, ele aldığı zaman-mekân, eşzamanlılık, ardardalık ve ara kavramlarıyla bağıntılar kuran ve bu bağıntıları algılatma ve kavratmaya yönelik eserleriyle evrensel olanı ifade etmeye çalışmaktadır. Eserlerinde kullandığı ögeler işlevsel olarak önemli bir yere sahiptir. Ele aldığı biçimlerde, sembol ya da simgesel olarak özel bir anlam bulunmamaktadır. Yapısal olarak, plastik ögeler arasındaki ilişki bağlantılarının bütünsel olarak sunduğu bir anlam önemlidir. Öztopçu, anlatmak istediği içselleştirdiği şeyi, kendi macerası olarak gördüğü için özel tutmakta ve arka planını kendinde bırakmaktadır. Resimlerinde içselleşen durum ve macerasını açıklayarak sunmayı tercih etmez, izleyicinin kendi deneyimlemeleri yoluyla elde ettiği bilgi ve anlamların onun için önemlidir. Resmini bitirdikten sonra eser kendinden çıkarak izleyiciye ait olmaktadır. Sanatçı çalışmalarının daha iyi okunması için yapısalcılık postyapısalcılık ile ele alınmaktadır. Araştırmada ortaya çıkan sonuçlara bağlı olarak H. Avni Öztopçu resimlerinin analizi için kurgusal mekân anlayışı, zaman, mekân, eş zamanlılık, ara, ard ardardalık gibi önerilere yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's Turkish painting art, H. Avni Öztopçu continues his existence as an artist who has an active role in the art environment, enhansing in abstract painting, depending on the fictional space understanding, since 1985. Since the 1980s, when he has received his academic education, H. Öztopçu continues to make successful works today with his structuralist-poststructuralist understanding. He has been working in abstract geometric style since 1985. He presents the forms that he consciously handles with an original point of view, with his works that keep the fictional space understanding and spirituality together. With his monumental works that are endlessly repeated, reconstructed, simple, robust with their form and structural elements and pure and affecting with their contrasts, he expresses the understanding of fictional space, which is its main problematic. Thematic and content analysis methods from qualitative was used in this research.Öztopçu tries to express the universal with his works that make connections with the concepts of time-space, simultaneity, succession and intermediate and aim to make these relations perceived and comprehended. The elements who used in his works have a functionally important role. In the forms he deals with, there is no special meaning as a symbol or symbol. Structurally, a meaning that the relational connections between plastic elements present holistically is important. Due to Öztopçu knows what he wants to tell as his own adventure, he keeps it private and leaves the background to observes. He does not prefer to explain the situation and adventure that is internalized in his art works, expressing that the knowledge and meanings that the viewer obtains through their own experiences are important to him. After finishing his painting, he states that the work comes out of himself and belongs to the viewer.Formalism, structuralism, poststructuralism, were explained to be able to read the works of artists more easily. According to problems occurring in the researchfor the analysis of H.Avni Öztopçu's paintings, suggestions such as the understanding of fictional space, time, space, simultaneity, interval, succession were taken place.