Liderlik tarzının dinamik yeteneklere etkisi: Batı Akdeniz mermer işletmeleri üzerine bir araştırma
The effect of leadership style on dynamic capabilities: A research on Western Mediterranean marble enterprises
  1. Tez No: 697392
  2. Yazar: MURAT KARAÇETİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Tarzları, Dinamik Yetenekler, Leadership, Leadership Styles, Dynamic Capabilities
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 231
Özet
Liderlik kavramı neredeyse insanlığın varoluşuna dayanan ve binlerce yıldır insanların, toplumların ve devletlerin yaşayışında, gelişiminde, olumlu ya da olumsuz vakaların ortaya çıkmasında son derece etkili olan ve yüzyıllardır üzerinde çalışmalar ve araştırmalar yapılan, her ortamda ve her zaman diliminde güncelliğini korumuştur. Liderlik tarzı; işletmelerin gelişim göstermesinde, başarılı olmasında ve ilgili sektörde yol almasında çok etkili bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. İşletmelerdeki liderlik anlayışı firmaların her türlü strateji ve politikalarına yön vermektedir. Piyasada bulunan tüm şirketlerin amacı rekabet üstünlüğü sağlayabilmek, optimum kar etmek ve optimum fayda sağlamaktır. Bu bağlamda, piyasada ve işletme çevresinde ürünü, üretim sürecini, pazarlama stratejilerini ve diğer bazı unsurların bilinçli olarak değiştirilmesini sağlayan bir sistem olan dinamik yeteneklerin kullanılıp kullanılamayacağı liderlik anlayışı ve yönetim felsefesine göre boyut kazanmaktadır. Buna bağlı olarak bu çalışmanın amacı, işletmelerde benimsenen liderlik tarzının yine işletmelerde bulunan dinamik yeteneklere olan etkisini incelemektir. Bu bağlamda, anket tekniği kullanılarak, Batı Akdeniz bölümünde yer alan Burdur, Isparta ve Antalya illerinde faaliyet gösteren ticaret ve sanayi odasına kayıtlı ihracatçı 112 mermer firmasından veriler toplanmış ve elde edilen veriler SPSS 26.0 ve Smart PLS programları kanalıyla analiz edilmiştir. Demografik veriler SPSS 26.0 programına girilerek yüzde ve frekans analizleri yapılmıştır. Araştırmanın amacına ilişkin olarak, liderlik tarzının dinamik yeteneklere etkisinin olup olmadığını tespit edebilmek amacıyla SmartPLS yapısal eşitlik modeli ile analiz edilmiştir. Yapılan bu analiz sonucunda liderlik tarzının dinamik yeteneklere etkisinin olduğu görülmüştür. Ortaya çıkan bu sonuçla birlikte araştırmanın amacına ulaşıldığı söylenebilir.
Özet (Çeviri)
The concept of leadership, which is based on the existence of humanity and has been extremely influential in the life, development, and emergence of positive or negative events for thousands of years, has kept its currency in every environment and in every time period. Leadership style emerges as a very effective factor in the development, success and progress of the enterprises in the relevant sector. Leadership understanding in businesses directs all kinds of strategies and policies of companies. The aim of all companies in the market is to gain competitive advantage, to make optimum profit and to obtain optimum benefit. In this context, whether the dynamic capabilities can be used, which is a system that enables the product, production process, marketing strategies and some other elements to be changed consciously in the market and business environment, gains a dimension according to the leadership understanding and management philosophy. Accordingly, the aim of this study is to examine the effect of the leadership style adopted in the enterprises on the dynamic capabilities of the enterprises. In this context, using the survey technique, data were collected from 112 exporter marble companies registered with the chamber of commerce and industry operating in the provinces of Burdur, Isparta and Antalya in the Western Mediterranean region, and the obtained data were analyzed through SPSS 26.0 and Smart PLS programs. Percentage and frequency analyzes were made by entering demographic data into SPSS 26.0 program. Demographic data were entered into the SPSS 26.0 program and percentage and frequency analyzes were made. Regarding the purpose of the research, in order to determine whether the leadership style has an effect on dynamic abilities, it has been analyzed with the SmartPLS structural equation model. As a result of this analysis, it has been seen that leadership style has an effect on dynamic capabilities. With this result, it can be said that the aim of the research has been achieved.