Demokrat Parti dönemi Zonguldak milletvekilleri ve TBMM'deki faaliyetleri (1950-1960)
Democrat party period zonguldak deputies and theiractivities in the grand national assembly of Turkey
- Tez No: 697496
- Danışmanlar: DOÇ. DR. YÜCEL NAMAL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Tarih, Political Science, History
- Anahtar Kelimeler: Zonguldak, Milletvekili, Hüseyin Balık, Ali Suat Başol, Rıfat Sivişoğlu, Zonguldak, Deputiy, Hüseyin Balık, Ali Suat Başol, Rıfat Sivişoğlu
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 152
Özet
Osmanlı Devleti'ni dağılmaktan kurtarmak için 19. yüzyılda mutlak monarşiden meşruti monarşiye geçilmiştir. Bu amaç için Türk tarihinin ilk anayasası olan Kanuni Esasi bir komisyona hazırlatılmış ve seçimlerin yapılması içinde“Talimat-ı Muvakkate”olarak adlandırılan kanun hükmünde kararname çıkartılmıştır. Türkiye Cumhuriyeti'nin kurulmasından sonra yapılan seçimlerde de değişiklik yapılmakla beraber bu kanun esas alınarak seçimlere gidilmiştir. 1923-1946 yılları arasında iki dereceli seçim sistemi uygulanmıştır. 1946-1960 yılları arasında liste usulü çoğunluk sistemine geçilmiştir. Bu çalışmada Demokrat Parti'nin 1950-1960 yılları arasında Zonguldak milletvekillerinin hayatlarını ele alıp IX, X ve XI. dönemlerdeki TBMM'deki faaliyetlerinden bahsedilmiştir. Bu dönemler içerisinde Zonguldak'tan toplam yirmi dört milletvekili seçilmiştir. IX. dönemde on bir kişi, X. dönemde on kişi, XI. dönemde ise on iki kişi TBMM de görev almıştır. Bu milletvekilleri içinde Hüseyin Balık, Ali Suat Başol, Rıfat Sivişoğlu, Necati Diken, Hakkı Hilalci, Abdullah Akın, Mustafa Saraç kendi illeri olan Zonguldak'tan seçilmişlerdir. Kaynak olarak: TBMM Arşivi, TBMM Zabıt Cerideleri, Başbakanlık Cumhuriyet Arşivi, Cumhuriyet Gazetesi ve dönem ile ilgili kitap, makale, tez ve dergilerden yararlanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In order to save the Ottoman Empire from disintegration, the transition from absolute monarchy to constitutional monarchy was carried out in the 19th century. For this purpose, the first constitution of Turkish history, the Legal Basis, was prepared by a commission, and a decree with the force of law called“ Talimat-ı Muvakkate”was issued for the holding of elections. Although changes were made in the elections held after the establishment of the Republic of Turkey, elections were held based on this law. Between 1923 and 1946, a two-stage electoral system was implemented. Between 1946 and 1960 the list basedmajority system was introduced. İnthis; study between the Democratic Party years (1950-1960)the lives of Zonguldak deputies will be discussed and the activities in the Turkish grand national assembly in IX, X and XI. periods will be mentioned. İn this period a total of twent, four deputies were selected from Zonguldak. İn peripod IX. eleven people, in X. period ten people in XI. period twelwe people worked in the grand National assenbly of Turkey. Among these deputies: Hüseyin Balık, Ali Suat Başol, Rıfat Sivişoğlu, Necati Diken, Hakkı Hilalci, Abdullah Akın Mustafa Saraç were elected from their hometown Zonguldak. This Study also examines the lives and, professions of the Zonguldak deputies and their activities between 1950-1960.Asa source Turkish Grand National Assembly Archive Turkhish grand National Assenbly magazine of official report TBMM Zabıt Ceridelerinin prime ministly repumlic archive, Cumhuriyet newspaper and boks, articles, theses and journals related to the period were used.