İnsan kaynakları uygulamalarının kurumsallaşmaya etkileri: Özel eğitim kurumlarında bir uygulama
The effect of human resources practices on institutionalization: An application in private educational institutions
- Tez No: 697635
- Danışmanlar: PROF. DR. FERİT KÜÇÜK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Human Resources Practices, Institutionalization, Private Education Institutions
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Harran Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Değişen dünya düzeni ile beraber, son dönemlerde işletmelerin ağırlık verdiği konuların başında kurumsallaşma ve kurumsal kimlik kazanma çalışmaları gelmektedir. İşletmelerin en temel fonksiyonlarından biri olan İnsan Kaynakları Yönetimi (İKY), kurumların geleceklerinin şekillenmesinde etkin bir misyona sahiptir. Özel eğitim kurumlarının kurumsallığı, ilgili kişilerce büyük önem taşımaktadır. Kurumsallaşma aynı zamanda kalite göstergesi olabilmektedir. Şanlıurfa ilindeki özel eğitim kurumlarında çalışanlarına yönelik alan araştırması yapılarak İKY uygulamalarının kurumsallaşmaya etkilerini görebilmek hedeflenmiştir. Tez çalışması üç bölümden oluşmaktadır. Tezin birinci bölümünde insan kaynakları uygulamaları ile ilgili bilgilere yer verilmiştir. Tezin ikinci bölümünde kurumsallaşma ve kurumsallaşmanın amacı hakkında bilgiler yer almaktadır. Tezin üçüncü ve son bölümünde özel eğitim kurumlarına yönelik bilgiler ve insan kaynakları uygulamalarının kurumsallaşmaya etkileri incelenmiştir. Ayrıca çalışma modelindeki değişkenlerle ilgili hipotezler kurulmuştur. İKY ölçeği: insan kaynaklı boyutları ile ilgili ölçek,2011 yılında Oya Özçelik ve çalışma grubu tarafından hazırlanmıştır ve Ertuğrul (2018)'in doktora tezinde kullanılmıştır. Anketin ikinci kısmında kurumsallaşma düzeyini ölçmek amacıyla Alpay vd., (2008) tarafından geliştirilen ölçek kullanılmıştır. Bu ölçekte tutarlık (6 ifade), şeffaflık (5 ifade) ve profesyonellik (7 ifade) olmak üzere toplam 18 ifade ve 3 boyuttan oluşmaktadır. Araştırmada kullanılan anketlerden toplanan bilgilere SPSS 23.0 istatistik programında çeşitli istatistiksel analizler yapılmıştır. Verilerin normal dağılım gösterdiği varsayılarak parametrik testler tercih edilmiştir. Araştırmada Korelasyon Analizi, Regresyon Analizi yapılmıştır. İki grup arasında farklılık olup olmadığını görmek amacıyla, farklılık varsa bu farklılığın hangi gruptan kaynaklandığını belirlemek amacıyla Bağımsız t Testi yapılmıştır. İkiden fazla grup arasında farklılık olup olmadığını görmek amacıyla, farklılık varsa bu farklılığın hangi gruptan ya da gruplardan kaynaklandığını belirlemek amacıyla ANOVA Testi yapılmıştır. İKY uygulamalarının Şanlıurfa' da ki özel eğitim kurumlarındaki etkinliği ve özel eğitim kurumlarının kurumsallaşma çabalarına etkilerini incelenmesi ve aralarındaki ilişkilerin tespit edilmesiyle konunun bilimsel açıdan ne derece önemli olduğu ortaya konulmuş ve çalışma sonuçlarıyla ilgili olarak daha sonra yapılacak araştırmacılara ışık tutması amacıyla birtakım önerilerde bulunulmuştur. Anahtar Kelimler: İnsan Kaynakları Uygulamaları, Kurumsallaşma, Özel Eğitim Kurumları
Özet (Çeviri)
Along with the changing world order, institutionalization and corporate identity efforts are at the forefront of the issues that businesses have focused on recently. Human Resources Management (HRM), one of the most basic functions of enterprises, has an effective mission in shaping the future of institutions. Institutionalization of private education institutions is of great importance for the people concerned. Institutionalization can also be a quality indicator. It is aimed to see the effects of HRM practices on institutionalization by conducting a field research for the employees of private education institutions in Şanlıurfa. The thesis work consists of three parts. In the first part of the thesis, information about human resources practices is given. In the second part of the thesis, there is information about the importance, purpose and applications of human resources. In the third and last part of the thesis, the effects of institutionalism and human resources practices on institutionalization are examined. In addition, hypotheses related to the variables in the study model were established. HRM scale: The scale related to human-induced dimensions was prepared by Oya Özçelik and her working group in 2011 and was used in Ertuğrul (2018)'s doctoral thesis. In the second part of the questionnaire, the scale developed by Alpay et al., (2008) was used to measure the level of institutionalization. This scale consists of a total of 18 statements and 3 dimensions: consistency (6 statements), transparency (5 statements) and professionalism (7 statements). Various statistical analyzes were made on the information collected from the questionnaires used in the research in the SPSS 23.0 statistical program. Parametric tests were preferred, assuming that the data showed a normal distribution. Correlation Analysis and Regression Analysis were performed in the research. In order to see if there is a difference between the two groups, if there is, the Independent t-Test was conducted to determine which group caused this difference. In order to see if there is a difference between more than two groups, and if there is, to determine from which group or groups this difference originates, ANOVA Test was performed. By examining the effectiveness of HRM practices in private education institutions in Şanlıurfa and their effects on the institutionalization efforts of private education institutions and by determining the relations between them, the scientific importance of the subject has been revealed and some suggestions have been made in order to shed light on the results of the study for future researchers.