Asaf Hâlet Çelebi'nin şiirlerinde simgesel açılımlar ve ortaya çıkış izlekleri
Symbolic expressions and their emergence in the themes in Asaf Hâlet Çelebi's poems
  1. Tez No: 697664
  2. Yazar: ÖZNUR GÜZEL
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İBRAHİM TÜZER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Asaf Hâlet Çelebi, dil, İstanbul, mistisizm, simge, Asaf Hâlet Çelebi, language, Istanbul, mysticism, symbol
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 122
Özet
Asaf Hâlet Çelebi, Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı'nın özgün şairlerinden birisidir. Yaşantısı ve şiir anlayışını ortaya koyduğu metinler incelendiğinde Modern Türk şiiri sahasında şiirlerini saf şiir anlayışıyla kaleme alan şairlerden birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmanın odak noktası, Asaf Hâlet Çelebi'nin şiirlerindeki izleklerin oluşumuna yön veren yaşantısı ve şiir anlayışı göz önünde tutularak şiirlerinde kullandığı simgesel ifadeleri açıklamaktır. Asaf Hâlet Çelebi, kullanmış olduğu kendine has kelimeleri ile döneminde daima gündemde kalan ve özgün bir şiir dili inşa eden bir şair olmuştur. Asaf Hâlet'in doğu mistisizmi, İslam tasavvufu, Hint felsefesi ve Budizm'e olan yoğun ilgi ve bilgi birikimi de şiir evreninin oluşumuna yön veren unsurlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Şiirlerinde yoğun bir şekilde karşımıza çıkan simgesel ifadelerin, Asaf Hâlet Çelebi'nin bilinç altına etki eden çocukluk ve aile yaşantısı, tarihî atmosferi ile aidiyet duyduğu mekân olarak karşımıza çıkan İstanbul ve şairin mistik yönelimleri ile yakından ilgili olduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Asaf Hâlet Çelebi, with his unique style, was one of the prominent poets of Republican Period Turkish Literature. Looking at the texts in which his life and understanding of poetry are reflected, it can be seen that he is one of the poets who wrote his poems with a püre poetry understanding in the field of modern Turkish poetry. The focus of this study is to reveal the symbolic expressions that Asaf Hâlet Çelebi used in his poems, considering his life and poetry understanding that shaped the formationof the themes in his poems. Asaf Hâlet Çelebi was a poet who had always remained popular in his time through the unique words he used, and had built an original poetry language. Asaf Hâlet's intense interest and knowledge in eastern mysticism, İslamic mysticism, Indian philosophy and Buddhism also emerge as the elements that guide the formation of his poetry world. It is seen that the symbolic expressions that we encounter intensely in his poems are closely related to the childhood and family life of Asaf Hâlet Çelebi that affect his subconscious, Istanbul that he felt a sense of belonging to with its historical atmosphere,and the mystical orientations of the poet.