Alfa-glukozidaz inhibitörü akarboz kullanımının diyabetik olmayan obez bireyler ve insüline bağımlı olmayan diyabetik hastalardaki etkileri
The Effects of the use of acarbose (alfa-glucosidase inhibitor) in non diabetic obese patients and in non insulin dependent diabetic patients
  1. Tez No: 69770
  2. Yazar: BANU HACER YENİKOMŞU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CAN PEKİNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
  6. Anahtar Kelimeler: diabetes mellitus, insüline bağımlı olmayan diabetes mellitus, oc-glukozidaz inhibitörleri, akarboz, diabetes mellitus, non insulin dependent diabetes mellirus, oc- glucosidase inhibitor, acarbose
  7. Yıl: 1998
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
ÖZET Bu çalışmada Ankara Numune Hastanesi endokrinoloji polikliniğinde izlenen yeni teşhis edilmiş ve tedavi görmeyen Tip 2 diyabetli, sülfonilüre tedavisi gören Tip 2 diyabetli ve diyabetli olmayan obez toplam 38 olgunun a> glukozidaz inhibitörü akarboz ile tedavisinin sonuçlan incelenmiştir. Ayrıca 8 sağlıklı bireyden oluşan kontrol grubu değerleri alınmıştır. Hastaların glikolizillenmiş hemoglobin (HbAlc) hem, açlık kan glukozu, bazal insulin, C peptit, trigliserit, kolesterol düzeyleri ölçülmüş ve bu bilgiler retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Akarboz hastalara altı hafta süre ile 300mg/gün dozunda hekimlerin gözetiminde uygulanmıştır. Her üç grupta akarboz uygulaması sonrasında HbAlc, açlık kan glukozu, vücut ağırlığı, insülin, c peptit, kolesterol ve trigliserit değerleri tedavi öncesine göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Akarboz tedavisi sırasında bulantı ve gaz oluşumu gibi gastrointestinal yan etkiler görülmüş ancak tedavinin devamında bu şikayetlerin azaldığı kaydedilmiştir. Akarboz tedavisi glisemik kontrolü zayıf ve sülfonilüre kullanan Tip 2 diyabetliler ile yeni teşhis edilmiş Tip 2 diyabetlilerde kan glukozunu regüle etmiştir. Diyabetik olmayan obez bireylerde de altı haftalık akarboz tedavisi sonrasında açlık kan glukozu ve HbAlc değerlerinin normal şuurlar içerisinde olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT In this retrospective study carried out at the endocrinology clinic of Ankara Numune Hospital, effect of a oc-glucosidase inhibitor-acarbose- treatment on newly diagnosed type 2 diabetics or type 2 diabetics treated with sulphonylurea, and obese non diabetic patients was investigated in 38 patients. The glycosylated haemoglobin (HbAlc), fasting blood glucose, basal insulin, C peptide, triglyceride and cholesterole levels of these patients were evaluated retrospectively. Patients were put on 300 mg/day acarbose treatment for six weeks by the physician. In all three groups; glycosylated haemoglobin (HbAlc), fasting blood glucose, body weight, insulin, c peptide, cholesterole and triglyceride levels were decreased after the administration of acarbose. At the beginning of acarbose treatment adverse effects such as nausea and flatus were seen but then these effects were less pronounced. Treatment with acarbose regulated the blood glucose levels of the patients whose glyceamic control was weak, type 2 diabetic patients using sulphonylurea and newly diagnosed type 2 diabetics. In non diabetic obese patients, after the treatment of acarbose for six weeks, fasting blood glucose and HbAlc levels were within normal levels.