Yargı kararları ışığında yükseköğretimde öğretim elemanları disiplin ve ceza soruşturmaları
Disciplinary and criminal investigations of faculty members in higher education in the ligt of judicial decisions
  1. Tez No: 697720
  2. Yazar: ÖZGÜR BOZKURT
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET BOZDAĞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Soruşturma, Yükseköğretim Kanunu, Öğretim Elemanları, İnvestigations, Higher Education, Law Teachers
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ekonomi Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Hazırlanan tez, daha önce 2547 sayılı Kanun'un 53. maddesinde yer alan hüküm uyarınca Yönetmelik ile düzenlenmiş olan yükseköğretim öğretim elemanlarının disiplin işlemlerinin, söz konusu düzenlemenin Anayasa Mahkemesi tarafından Anayasa'nın 38, 128 ve 130. maddeleriyle bağdaşmadığı gerekçesiyle iptal edilmesi sonucunda 2547 sayılı Kanun'un 53. maddesi ile tümüyle yeniden düzenlendiği dikkate alınarak, yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının disiplin suçları nedeniyle yapılacak disiplin soruşturmaları ve yine aynı maddede yer bulan göreve ilişkin suçları nedeniyle yapılacak ceza soruşturmalarının usul ve niteliklerinin yargı kararları da göz önüne alınarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu kapsamda, üç bölüm halinde hazırlanan çalışmanın birinci bölümünde, disiplin kavramı ile disiplin suçu ve disiplin hukukuna ilişkin genel ilkeler incelenmiştir. Çalışmanın ikinci bölümünde, 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu'nda yükseköğretim kurumlarında görev yapan öğretim elemanlarının hangi fiillerinin disiplin suçu olarak tanımlandığı ve bu fiiller karşılığında verilecek cezaların neler olduğu hususlarına kısaca değinildikten sonra, öğretim elemanlarının disipline aykırı fiilleri nedeniyle yapılacak soruşturmalarda izlenecek usul, soruşturmalarda dikkat edilmesi gereken ilkeler ve soruşturma sonucunda tesis edilecek işlemler yargı kararları ile birlikte incelenmiştir. Son bölüm olan üçüncü bölümde ise, yükseköğretim kurumlarında görevli öğretim elemanlarının görevleri nedeniyle ya da görevlerini yaptıkları esnada işledikleri ileri sürülen suçlarına yönelik olarak yapılacak ceza soruşturmalarında 2547 sayılı Kanun ile benimsenen soruşturma sistemi, bu soruşturmalarda yetkili olan makamlar, izlenecek usuller, soruşturmaları yürütenlerin yetkileri ve soruşturmalar sonucunda ilgililer hakkında verilecek kararlar ve bu kararlara itiraz yolları yine yargı kararları ile birlikte incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
With these thesis, pursuant to the prevision in the 53 rd article of law numbered 2547, disciplinary proceeding of Higher Education Staff governed by the regulation disciplinary actions of Higher Education Staff under the regulation. The said regulation by the Constitutional court, 38. 128 and 130 articlesas a result of its cancellation on the grounds that it is incompatible with this articles. Considering that the Law No: 2547 has been completely rearranged with article 53, disiplinary investigation of Faculty Members working in higher education institutions due to disiplinary offenses and their duties related to the same article, taking into account the procedures and qualifications of criminal investigations and judical decisions examination has been concluded. In this context in the first part of the study which was prepared in three parts, the consept of discipline and general principales of disciplinary offenses and disciplinary law were examined. In the second part if this study which acts of teaching working in higher education institutions are defined as disciplinary offensses in the Higher Education Law No: 2547 and after briefly mentioning to the punishments to these acts, the way to be followed in the investigations due to lack of discipline of the lecturers. The priciples to be considered in the investigations and procedures to be established as a result of the investigation were examined together with the judicial decisions. In the 3. part which is the last part. The investigative system adopted by Law No: 2547 in criminal investigations of Academic Staff, operating in Higher Education İnstitutions, the authorities, authorized to carry out such investigation to procedures to be followed the powers of those carriying out the investigations concerned following the investigation and the recourse to such decisions were examined together with the judicial decisione.