The mediator role of parenting behaviors on the relationship between parenting beliefs and internalization of rules: Moderator role of gender and temperament
Ebeveynlik bilişleri ile kuralları içselleştirme ilişkisinde ebeveynliğin aracı cinsiyet ve mizacın düzenleyici rolü
- Tez No: 697876
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL KAZAK BERUMENT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Kuralları İçselleştirme, Ebeveynlik Bilişleri, Ebeveynlik, Mizaç, Cinsiyet, internalization of rule, parenting belief, parenting, temperament, gender
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu çalışmanın amacı, ebeveynlik bilişleri ile çocuk veya ergenlerin kuralları içselleştirilmesi arasındaki ilişkilerde ebeveynlik davranışlarının (olumlu ve olumsuz) aracı rolünü araştırmaktır. Ayrıca çalışma, ebeveynlik davranışları ile kuralların içselleştirilmesi arasındaki ilişkide mizacın (engellenme ve duyusal duyarlılık) moderatör rolünü test etmeyi amaçlamıştır. Son olarak, çalışma, önerilen ilişkilerin kızlar ve erkekler arasında farklılık gösterip göstermediğini test etmeyi amaçlamıştır. Çalışmaya yaşları 7 ila 18 arasında değişen (Ort. = 11.02, SD = 2.26) toplam 374 çocuk ve ergen (225 kız [60.2 %] ve 149 erkek [39.8 %]) ile anneleri katılmıştır. Çocuklardan ve ergenlerden sıcaklık, düşmanlık, ihmal, farklılaşmamış reddetme, karşılaştırma, psikolojik kontrol ve açıklayıcı akıl yürütmeyi içeren ebeveynlik ölçeklerini doldurmaları istenmiştir. Annelerden demografik bilgileri, ebeveynlik bilişlerini, mizacını ve kuralların içselleştirilmesini doldurmaları istenmiştir. Sonuçlar, ebeveynlik inançları, ebeveynlik davranışları ve kuralların içselleştirilmesi arasında anlamlı ilişkiler olduğunu ve bu ilişkilerin kız ve erkek çocuklar için farklılıklar gösterdiğini ortaya koymuştur. Negatif ebeveynlik ile kuralları içselleştirme arasındaki ilişkide duyusal duyarlılığın düzenleyici rolü de anlamlıdır. Bulgular literatür ışığında tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to examine the mediator role of parenting behaviors (positive and negative) in the relationships between parenting beliefs and the internalization of rules among children or adolescents. Also, the study aimed to test the moderator role of temperament (frustration and sensory processing sensitivity) in the association between parenting behaviors and the internalization of rules. Lastly, the study aimed to test whether the proposed relationships differ among girls and boys. In total, 374 children and adolescents (225 girls [60.2 %], and 149 boys [39.8 %]) with the age range from 7 to 18 years old (M = 11.02, SD = 2.26) and their mothers participated in the current study. Children and adolescents were asked to fill in parenting scales including warmth, hostility, neglect, undifferentiated rejection, comparison, psychological control, and inductive reasoning. Mothers were asked to fill out demographics, parental beliefs, temperament, and internalization of rules. Results revealed that there were significant associations between parenting beliefs, parenting behaviors, and internalization of rules, and these relationships showed differences for girls and boys. The interaction between sensory processing sensitivity and between negative parenting was also significant in predicting internalization of rules. Findings were discussed in light of the literature.