Sevinç Çokum'un romanlarında mekân-insan ilişkisi
In Sevinç Çokum novel's place and human relation
- Tez No: 697915
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMA ÖZHER KOÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, mekân, insan, kentleşme, Sevinç Çokum, place, human, urbanization
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Mekân, insanın konumlandığı yerdir. Bu mekânlar kimi zaman eve, yuvaya vs. dönüşür. İnsanın yaşadığı yere konumlanma ihtiyacından dolayı mekân arayışı içerisine girer. Bu sebeple insan ile mekân arasında bir etkileşim kurulur. Kişinin mekânla olumlu veya olumsuz ilişki kurması ona değişik anlamlar yüklemesine neden olur. Bu bağlamda geniş ve dar mekânlar Sevinç Çokum'un romanlarında mekân-insan ilişkisine göre inceleneceği bu çalışmada, romanlardaki insanın mekânı algılayışı ve mekânın ardındaki görüntüsü asıl unsur olan insanı anlamaya çalışmak amaçlanmıştır. Temelde üç ana bölüm halinde düzenlenen çalışmanın birinci bölümünü yazarın hayatı ve eserleri oluşturmuştur. İkinci bölümde, Çokum'un toplamda on beş romanının incelemesi yapılmıştır. İnsanı merkeze alan yazarın romanları yine bu bağlamda yorumlanmıştır. Romanlarında olaylar başta İstanbul olmak üzere Anadolu'dan Kırım'a kadar çeşitli yerlerde geçmiştir. Olaylarda insanların kendilik değerleriyle bezenmiş mekânlara tutunuşu var olma mücadelesi anlatılır. Sonuç bölümünde ise romanlarından yola çıkılarak varılan sonuçlardan bahsedilmiştir.
Özet (Çeviri)
Space is where people are located. These places are sometimes home, home, etc. turns into Due to the need to be located in the place where people live, they search for a place. For this reason, an interaction is established between human and space. The person's positive or negative relationship with the place causes him to attribute different meanings to it. In this context, wide and narrow spaces In this study, in which Sevinç Çokum's novels will be examined according to the space-human relationship, it is aimed to try to understand the human perception of space and the image behind the space, the main element in the novels. The first part of the study, which is basically organized in three main sections, consists of the author's life and works. In the second part, a total of fifteen novels of Çokum were analyzed. The novels of the author, who puts people in the center, have been interpreted in this context. The events in his novels took place in various places from Anatolia to the Crimea, especially in Istanbul. In the events, people's clinging to spaces adorned with their self-values and their struggle for existence are told. In the conclusion part, the conclusions reached based on his novels are mentioned.