Sevinç Çokum'un romanlarında halk kültürü aktarımı
Transmitting the folk culture in Sevinç Çokum's novel
  1. Tez No: 326928
  2. Yazar: MERAL ALIÇ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR ŞİŞMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Halk Bilimi (Folklor), Türk Dili ve Edebiyatı, Folklore, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Sevinç Çokum, roman, kültür, halk kültürü, kültür aktarımı, Sevinç Çokum, novel, culture, folk culture, transmitting the culture
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 181
Özet
Kültür bir milletin tarih süreci içerisinde oluşturduğu maddi ve manevi her türlü ürünler toplamıdır. Millet olabilmenin şartları ise dil, din birliği, bir toprak parçası üzerinde ortak bir geçmişe ve ortak bir ülküye sahip olmaktır. Bu vasıflara sahip insan topluluğu millet olarak nitelendirilir. Millet, zaman içinde oluşturduğu maddi ve manevi kültür birikimini korur ve yeni kuşaklara aktarıp yaşatabilirse millet olma vasfını da sürdürebilir. Aksi halde, başka kültürlerin egemenliği altına girerek millet olma özelliklerini zamanla kaybederek yok olur.Birer kurmaca metin olan romanlar insandan yola çıkarak insanın içinde var olduğu toplumu anlatırlar. Romancı hem kendini hem de içinde yaşadığı toplumu tanıyıp bu toplumun halk kültürü ürünlerine eserlerinde yer verir. Bu vesile ile kullandığı folklorik malzemeyi okuyucusu aracılığıyla gelecek kuşaklara aktarır. Biz buna kültür aktarımı diyebiliriz. Öyle ise her romancı aynı zamanda kültür aktarıcısıdır.Ancak her romancı kültür aktarımı konusunda aynı hassasiyette ve donanımda değildir. Bu çalışmada Sevinç Çokum'un romanlarını kültür aktarımı yönüyle inceleyip; kültür unsurlarını romanlarına ne denli aktarıp, bunları romanlarında nasıl işlediği değerlendirilmiştir. Bu değerlendirme sonucunda yazarın, kültürel unsurları romanlarında bilinçli olarak ve yoğun biçimde kullandığı görülmektedir. Buradan yola çıkarak Sevinç Çokum'un Türk kültürünün temel kodlarına vakıf, bunları romanlarında en iyi biçimde kullanmış olan bir kültür aktarıcısı olduğunu, böylelikle eserleri aracılığıyla toplumsal bir işlevi yerine getirdiği söylenebilir.Üç bölümden oluşan bu çalışmanın birinci bölümünde; yazarın hayatına ve romanlarının özetine yer verilmiştir. İkinci bölümde; Kültür ve kültür aktarımıyla ilgili açıklamalar yapılmış, üçüncü bölümde ise romanlarda hangi kültür unsurlarının aktarımlarında bulunulduğu tespit edilip örnekleriyle aktarılmıştı.
Özet (Çeviri)
Culture is a total of all kinds of products which are gathered by a nation during history. The requirements of to be a nation are; unity of language and religion, to have the same history on the same land. The society which has these characteristics is named a nation. If a nation keeps its physical, incorporeal and cultural aggregation and keeps them alive, it can stay as a nation. Otherwise; it is controlled by other cultures, then loses the requirements of to be a nation and finally it vanishes.The novel which is a fictious prose, starts off the man and tells the society in which the man is. A novelist first knows both him/ herself and the society in which s/he lives, then puts his nations folklore elements and products in his/ her novels. With the help of this, s/he transmits the folklore elements to the new generations through his/ her readers. We can call this cultural transmission. If so, every novelist is at the same time is a person that transmits culture. But not every novelist has the same sensitiveness and knowledge on transmitting the culture.In this work, we studied the cultural elements and how Sevinç Çokum transmitted and used them in her novels. This study shows how Sevinç Çokum used cultural elements conciously and densely in her novels. Finally, we can say that; Sevinç Çokum knows the fundamental elements of Turkish culture in a detailed way, and she is a culture transmitter that uses these elements in her novels properly. We can say that; in this way she performs a social function through her novels.This study has three basic parts. In the first part; we informed about the writher's life and summarized her novels. In the second part; we examined the culture and concepts about the transmitting the culture. In the third part; we showed which culture elements she used and illustrated in her novels.