Kocaeli ili ve çevresinde sağlıklı bireylerde 25(OH) Vitamin D, parathormon ve magnezyum'un referans aralıklarının saptanması
Determination of 25(OH) Vitamin D, parathormone and magnesium reference intervals in healthy individuals in the Kocaeli region
  1. Tez No: 697984
  2. Yazar: ŞULE KOÇ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HALE MARAL KIR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Referans Aralık, 25(OH) Vitamin D, Parathormon, Magnezyum, Reference Interval, 25 (OH)Vitamin D, Parathormone, Magnesium
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 92
Özet
Amaç: Çalışmamızda toplumda sıklıkla eksikliği-yetersizliği görülen D vitamininin Kocaeli ili ve çevresi için referans aralıklarını belirlemeyi amaçladık. Bununla birlikte D vitamini ile metabolik ilişkisi bulunan PTH ve Mg'nin de ölçümleri yapılarak referans aralıklarının belirlenmesi hedeflenmiştir. Yöntem: Çalışmamıza 18-60 yaşları arasında kendini sağlıklı beyan eden ve dışlama kriterlerimize göre uygun olan 120 (63 kadın, 57 erkek) birey dahil edilmiştir. Sağlıklı bireylerin seçimi Kocaeli Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi'ne gelen hasta yakınlarından ve KOÜ hastane personellerinden yapılmıştır. Serumda Ca, Mg ve P testleri Roche Cobas-8000 cihazında c702 modülünde ve PTH testi e801 modülünde orijinal kitleriyle çalışılmıştır. Vitamin D düzeyleri IDS Analyzer IDS-ISYS (Roma-İtalya) cihazında, IDS-ISYS 25 VitDS kiti ile çalışılmıştır. Normal dağılım gösteren Mg testi için cinsiyetler arasında farklılık olup olmadığına bağımsız örneklem t-testi ile bakıldı, normal dağılım göstermeyen 25(OH)D, Ca, P ve PTH testleri için cinsiyetler arasında farklılık olup olmadığı ve 25(OH)D'nin gruplar arasında farklılık olup olmadığı Mann-Whitney U testi ile değerlendirildi. Normal dağılım gösteren Mg'un referans aralıkları parametrik yöntemle, normal dağılım göstermeyen PTH ve 25(OH)D testlerinin referans aralıkları nonparametrik yöntemle belirlenmiştir. Bulgular: D vitamini, Mg ve PTH'un yeni referans aralıkları hesaplandı. Mg'un hesaplanan yeni referans aralıklarına (1,53-2,51 mg/dL) baktığımızda alt ve üst sınırların üretici firmanın referans aralıklarına (1,6-2,6 mg/dL) yakın olduğu görüldü. PTH'nun hesaplanan referans aralıklarının (6,08-66,80 pg/mL) üretici firmanın referans aralıklarından (15-65 pg/mL) farklı olduğu görüldü; alt sınır daha düşük ve üst sınır daha yüksek bulundu. 25(OH)D'nin kış ve yaz mevsimi için hesaplanan referans aralık değerleri alt sınırı eksiklik düzeyinde ve üst sınırı ise yeterli düzeyde bulunmuştur (25(OH)D-kış 4-34,50 ng/mL ve 25(OH)D-yaz 6,60-41,90 ng/mL). Normal dağılım gösteren Mg testinde cinsiyetler arası fark olmadığı görüldü (p=0,589). Normal dağılım göstermeyen 25(OH)D-kış, 25(OH)D-yaz, Ca ve PTH testlerinde cinsiyetler arasında fark görülmezken (sırasıyla p=0,827, p=0,477, p=0,966 ve p=0,713), P testinde cinsiyetler arasında fark görüldü (p=0,000). 25(OH)D testinde yaz-kış mevsimleri açısından fark olduğu görüldü (p=0,000). Sonuç: Çalışmamızda 25(OH)D, Mg ve PTH'ın referans aralıklarının, kitlerle birlikte verilen referans aralıklardan farklı olduğunu belirledik. Bu nedenle ISO 15189 Standardı'na göre her laboratuvarın kendi referans aralıklarını belirlemesi gerekliliğini Kocaeli İli ve çevresi için de tespit etmiş olduk. Bulduğumuz değerlerin kitlerle verilen referans aralıkların yerine kullanılmasının daha sağlıklı olabileceğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, we aimed to determine the reference intervals of vitamin D, which is frequently seen in the society, for Kocaeli Region. In addition, it was aimed to determine the reference intervals by measuring PTH and Mg, which have a metabolic relationship with vitamin D. Method: 120 (63 female, 57 male) individuals between the ages of 18-60 who declared themselves healthy for each of the summer and winter seasons were included in our study with the direct method. The selection of healthy individuals was made from the relatives of the patients who came to Kocaeli University Research and Application Hospital and KOU hospital staff. Ca, Mg and P tests in serum were studied on Roche Cobas-8000 device with c702 module and PTH test on e801 module with original kits. Vitamin D levels were studied on the IDS Analyzer IDS-ISYS (Rome-Italy) device, with the IDS-iSYS 25 VitDS kit. Independent sample t-test was used to determine whether there was a difference between the genders for the normally distributed Mg test. For the non-normally distributed 25(OH)D, Ca, P and PTH tests, whether there was a difference between genders and 25(OH)D between the groups. Differences were evaluated with the Mann-Whitney U test. The reference intervals of normally distributed Mg were determined by the parametric method, and the reference intervals of the non-normally distributed PTH and 25(OH)D tests were determined by the nonparametric method. Results: New reference intervals for vitamin D, Mg and PTH were calculated. When we look at the new calculated reference intervals of Mg (1.53-2.51 mg/dL), it was seen that the lower and upper limits were close to the reference intervals of the manufacturer (1.6-2.6 mg/dL). It was observed that the calculated reference intervals (6.08-66.80 pg/mL) of PTH were different from the reference intervals of the manufacturer (15-65 pg/mL); lower limit was found lower and upper limit was found higher. The lower limit of the reference interval values calculated for 25(OH)D winter and summer seasons was found to be at deficiency level and the upper limit was found to be sufficient (25(OH)D-winter 4-34.50 ng/mL and 25(OH)D-summer 6.60-41.90 ng/mL). There was no difference between the genders in the normally distributed Mg test (p=0.589). While there was no difference between the genders in the non-normally distributed 25(OH)D-winter, 25(OH)D-summer, Ca and PTH tests (p=0.827, p=0.477, p=0.966 and p=0.713, respectively), there was a difference between the genders in the P test (p=0.000). In the 25(OH)D test, there was a difference in terms of summer-winter seasons (p=0.000). Conclusions: In our study, we determined that the reference intervals of 25(OH)D, Mg and PTH were different from the reference intervals supplied with the kits. For this reason, we have determined that each laboratory should determine its own reference intervals according to the ISO 15189 Standard for the Kocaeli Region. We think that it would be healthier to use the values we found instead of the reference intervals given with the kits.