İl bazında afet lojistiği: Kocaeli ili örneği
Disaster logistics of districts: The case of Kocaeli district
- Tez No: 392825
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET TANYAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Şehircilik ve Bölge Planlama, Transportation, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Afet Yönetimi, Afet Lojistiği, Deprem, Disaster Management, Disaster Logistic, Earthquake
- Yıl: 2015
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kentsel Sistemler ve Ulaştırma Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Afet olgusu tarihten günümüze kadar her daim insanoğlu ve çevresi üzerinde etkili olmuştur. İnsanlar doğa olaylarına karşı direnç göstermiş ve zaman zaman engellemeye de çalışmıştır. Bunun sonucunda da büyük bedeller ödenmiştir. Şehirler yok olmuş, insanlar ölmüş, yaralanmış, psikolojik, sosyolojik ve ekonomik yönden hep zarar görülmüştür. Gelişmiş ülkelerin bu anlamda ülkemizden çok fazla yol kat ettiklerini görmekteyiz. 1999 yılında Marmara Bölgesinde yaşadığımız acı kayıplardan sonra, afet yönetimi alanındaki mevcut stratejimiz yetersiz kalmış ve değiştirilmesi zorunlu hal almıştır. Bu kayıplar bize afetlere karşı anlık müdahale yerine, planlı, disiplinli, çok paydaşlı ve geliştirilebilen bir uygulama anlayışını benimsemek gerektiğini göstermiştir. Doğa kaynaklı afetler ülkemizde en çok etkili olan afet türüdür. Bu afet türü içinde bizi en fazla etkileyen depremler olmuştur. Depremlerden sonra afetzedelere çok kısa bir sürede ulaşmak, kurtarma faaliyetlerini yürütmek ve normal hayati koşullar sağlanıncaya kadar lojistik destek sağlamak çok önem arz ettiğini en son yaşadığımız Van ili ve çevresinde meydana gelen depremden görmekteyiz. Bu çalışmada, afet lojistik uygulamaları konusunda, depremlerde çok sayıda kayıplar veren bir il olan Kocaeli' de merkezi ve yerel yönetimin çalışmaları incelenmiş ve bu alanda sorumlu olan kurum ve birimlerle görüşmeler yapılarak oluşturulan afet lojistik sisteminin gelişmiş ülkelerin uygulamaları dikkate alınarak yeniden gözden geçirilmesi sağlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Disaster cases was as effective as human beings and the environment is always present on that date. Show resistance to natural phenomena people have from time to time and try to prevent. As a result of this high price has been paid. Cities were destroyed, people were killed and wounded, psychological, sociological and economic aspects of all damage was observed. The developed countries, we see a lot of times they way our country in this regard. In 1999, after suffering losses from where we live in the Marmara Region, our current strategy in the field of disaster management were inadequate and has compelling replacement. These losses intervention against us instead of instant disaster, planned, disciplined, have shown that multi-stakeholder approach and the need to adopt a practice that can be developed. Natural disasters are the most effective type of disaster in our country. This type of disaster is affecting us was most earthquakes. After a very short time to reach earthquake victims, conduct rescue operations and normal life conditions cycled until we see very significant logistical support to ensure that we had last lived in Van province and around the earthquake occurred. In this study, in disaster logistics applications, a province of Kocaeli that a large number of casualties in earthquakes' center, and examined studies of the local management and application of the developed countries created disaster logistics system through interviews with organizations and bodies responsible for this area is provided to reconsider considering.