Uçucu kül ve zeolit tabanlı geopolimer harçların mekanik incelenmesi
Mechanical examination of fly ash and zeolite-based geopolymer mortars
- Tez No: 698059
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geopolimer, Bağlayıcı, Uçucu kul, Zeolit, UPV, Geopolymer, binder, fly-ash, zeolite, strength properties, UPV
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu tez,bağlayıcı malzeme olarak uçucu kül ve zeolit ile yapılan geopolimer harçın basınç ve eğilme dayanımı özelliklerini,Ultrasonik Geçiş Hızını (UPV),boşluk oranı ve yarma çekme dayanımını,dolgu malzemeleri olarak farklı oranlarda silis kumu ve bazalt taşı tozunu incelemeyi amaçlamaktadır.Hazırlanan geopolimer harcı,sodyum silikat ve sodyum hidroksit çözeltileri (12 mol) ile aktive edildi ve öğütülmüş granüle yüksek fırın cürufu,tamamen hazırlanmış karışımın %13'ü ile ilave edildi.Hazırlanan numuneler için 7,28,56. günlerde basınç ve eğilme mukavemeti testi yapıldı.Boşluk oranı değişimleri araştırılmış 28 günde tespit edilmiş,28 ve 56 günlerde yarma çekme testi test edilmiştir.Elde edilen deneysel sonuçlarla,üretilen tüm geopolimer karışımının basınç ve eğilme dayanımı özelliklerinin zamanla arttığını ve en yüksek değere 56. günde eriştiğini tespit ettik.Ayrıca boşluk oranı değişim değeri %7.70 ile %9.19 arasında bulunmuştur.Bu durumun yarma çekme gerilmesi üzerinde önemli bir etkisi vardır.Ultrasonik geçiş hızı için en yüksek değer 56 olarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study intends to study compressive and flexural strength properties,Ultrasonic Pulse Velocity (UPV),weight changes,and splitting tensile of geopolymer mortar made with fly-ash and zeolite as binder materials,silica sand and basalt stone powder as filler materials with different ratios (25%, 50%, and 75%).The prepared geopolymer mortar was activated by sodium silicate and sodium hydroxide solutions (12mol) and the ground granulated blast-furnace slag was added with 13% of the completely prepared mix.The suggested specimens were exposed to compressive and flexural strength test at 7,28,56 days, weight changes were investigated after the 28th day, the splitting tensile test was tested at 28 and 56 days while the Ultrasonic Pulse Velocity test was examined during 3,7,28 and 56 days.The acquired experimentally results reveal that all the manufactured geopolymer mix's compressive and flexural strength properties increase with time and the highest value was attended at the 56th day.Moreover, the weight changes value were between 7.70% and 9.19%,splitting tensile test' increase at the 56th day and were between 3.94 and 5.13 same as ultrasonic Pulse Velocity through time and the highest value was obtained at the 56th day for B2 mix with 4134 m/s.