Algılanan liderlik stilleri, örgüt kültürü ve iş gören motivasyonu ilişkisi
Perceived leadership styles, organizational culture and employee motivation relationship
- Tez No: 698187
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELA ÖZKAN CANBOLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik Stilleri, Örgüt Kültürü, İşgören Motivasyonu, Leadership Styles, Organizational Culture, Motivation of Employee
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 137
Özet
Günümüz iş yaşamında, örgütsel yapıda başarının sağlanması ve sürdürülmesinde insan gücü büyük bir role sahip olup bu gücün doğru yönlendirilmesi, örgütsel alanda verimlilik ve başarıyı beraberinde getirmektedir. Örgüt kültürü çerçevesinde işgörenlerin sosyal, psikolojik ve fiziksel gereksinimlerinin karşılanması, onların örgütü benimsemesini ve örgütsel bağlılık kazanmasını sağlamakta ve motivasyonlarını artırmaktadır. Liderin, yüksek performans gösteren çalışanlarını ödüllendirme yoluna gitmesi, çalışanları karar verirken bu sürece dahil etmesi ve genel olarak bir“aile ortamı”havası yaratması sonucunda çalışanların motivasyonları örgüt kültürü çerçevesinde yükselecek, örgütsel adalete yönelik inançları artacak, yüksek motivasyonla çok daha verimli iş süreçleri ortaya çıkacaktır. İşgören motivasyonunun sağlanmasında liderlik yaklaşımları örgüt kültürü çerçevesinde düzenlenmeli ve uygulanmalıdır. Bu çalışmada; liderlik stilleri, örgüt kültürü ve işgören motivasyonu arasındaki ilişki incelenmektedir. Liderlik stilleri, örgüt kültürü ve işgören motivasyonu ilişkisinin incelenmesi sonucunda örgüt kültürünün liderlik tarzları ile beraber motivayon üzerinde etkisinin olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In today's business life, manpower has a great role in ensuring and maintaining success in the organizational structure, and the correct direction of this power brings efficiency and success in the organizational field. Meeting the social, psychological and physical needs of the employees within the framework of organizational culture enables them to adopt the organization and gain organizational commitment and increases their motivation. As a result of the leader's way of rewarding high-performing employees, including the employees in this process while making decisions, and creating a“family atmosphere”in general, the motivation of the employees will increase within the framework of the organizational culture, their belief in organizational justice will increase, and much more efficient work processes will emerge with high motivation. Leadership approaches should be organized and implemented within the framework of organizational culture in ensuring employee motivation. In this study; The relationship between leadership styles, organizational culture and employee motivation is examined. As a result of examining the relationship between leadership styles, organizational culture and employee motivation, it has been seen that organizational culture has an effect on motivation along with leadership styles. Leadership styles and employee motivation, it was understood as a result of the evaluations that the culture in question had a great impact. In general, organizational culture affects leadership styles, organizational commitment, motivational factors and productivity in the general work process, apart from motivation.