Fragmentation in Anne Enright's novel The Green Road
Anne Enright'ın Yeşil Yol romanında parçalanma
- Tez No: 698265
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İSMAİL AVCU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yeşil Yol, Parçalanma, Kimlik, Aile, Yuva, The Green Road, Fragmentation, Identity, Family, Home
- Yıl: 2021
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
İrlanda tarihinde yirminci yüzyılın ilk yıllarında, hayatın her alanında büyük değişim dönemi ciddi bir krize yol açmıştır. İkinci dünya savaşından sonra, geç kapitalsizimin insanlara sunmuş olduğu hayatı kolaylaştıran imkanlar; aslında insanların yaşamında tüm zararlı yönleriyle belirgin olmaya başlamıştır. Ayrıca, uluslararası göçmenlik, uluslararası ticaret, ve uluslararası organizasyon gibi alanların gelişmeleri bireylerin dünyevi ve dini bakış acısının tamamen değişimine neden olmuştur. Bu değişimlerin sonucunda insanların geleneklerine bağlılık ve aileye bağlılık hisleri sarsılmıştır. İrlanda halkı bağımsızlığını kazandıktan sonra toplumdahuzursuzluk ve kaygı artmıştır. Eskilerden miras kalan bağlılık, kesinlik, dağılmama düşünceleri artık yeni nesil arasında geçerli değildir. Bu yüzden, insan ilişkileri içsel ve dışsal değişimlere uyarak farklı bir boyut kazanmıştır. Anne Enright'ın The Green Road romanında yukarda sözü edilen şartlar altında yaşamını sürdüren modern İrlanda toplumunu ve bireylerini anlatmıştır. Bu çalışmanın asıl amacı psikolojik sorunları ve sosyal değişimlerin yansımalarını Enright'ın The Green Road romanında aile ve bireyin parçalanma sorgulamasını incelemektir. Enright bireyin aileden koparak hızla gelişen modern dünyada hayat mücadelesini yansıtarak aile ve aile bireylerinin nasıl parçalandığını sunmuştur. Yazar toplumsal ve bireysel parçalanmışlığa karşı aile bireylerini tekrar bir araya getirerek onların duygularını ve aile bağlılığını çözüm olarak vurgulamıştır. Enright bu romanında toplumun ve benliğin bütünleşmesinde insan psikolojisinin ve ilişkisinin gücünü göstermek için karakterlerin parçalanmasını ve tekrar bütünleşmesini ele almıştır.
Özet (Çeviri)
In the early decades of the twentieth century, a period of great change in all areas of life brought out a serious crisis in Irish history. After World War II, the opportunities which late capitalism offered to people that madelife easier became more visible with all its detrimental effects on human lives. Moreover, developments in all fields brought about absolutely change in the secular and spiritual perspectives of individuals. As a result of these changes, people's feelings of commitment to both tradition and family had been shaken. After Irish society gained its independence, they had aroused uneasiness and inquietude in the public. The thoughts of commitment, certainty, and non- dispersion that inherited from ancestors are no longer valid among the new generation. Hence, human relations have acquired a different dimension by adapting to internal and external changes. Anne Enright depicted the condition of modern Irish society and its individuals who survive under the circumstances mentioned above in The Green Road. The main aim of this study is to analyze the repercussion of psychological troubles and social changes in Enright's The Green Road within the question of the fragmentation of family and individual. Enright represents how family and family members were fragmented by reflecting the life struggle of an individual who detaches from the family in the rapid growth modern world. The writer by gathering family members against social and individual fragmentation emphasized as a solution of their feelings and sense of family commitment. In this novel, Enright has discussed characters' fragmentation and reintegration to exhibit the power of human psychology and relation in integrating society and self.