Deneyimsel öğrenme temalı ters yüz edilmiş öğretmen eğitimi: Bir durum çalışması
Experiential learning themed flipped classroom in teacher education: A case study
- Tez No: 698283
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKE EVİN GENCEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Deneyimsel öğrenme, ters yüz öğrenme, öğretmen eğitimi, Experiential learning, flipped learning, teacher training
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Demokrasi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 155
Özet
Bu araştırmada deneyimsel öğrenme temalı ters yüz edilmiş öğretmen eğitimine yönelik katılımcı görüşlerinin, öğrenme ürünlerinin, metaforlarının, katılımcı ve araştırmacı günlüklerinin incelenmesi yoluyla sürece ilişkin deneyimlerin incelenmesi amaçlanmıştır. Böylelikle çağdaş yaklaşımlardan biri olan ters yüz edilmiş öğrenmenin, yine çağdaş yaklaşımlardan deneyimsel öğrenme temasında uygulanması sürecinin çok boyutlu olarak incelenerek nasıl gerçekleştiği ortaya konmaya çalışılmıştır. Bu süreçte katılımcılara, hem ters yüz edilmiş öğrenme sürecini deneyimleme fırsatı sunulmuş hem deneyimsel öğrenme tabanında öğrenen merkezli öğretim tasarımları oluşturma becerisi kazandırılmıştır. Bu çalışma nitel araştırma modeliyle gerçekleştirilmiş ve araştırmada, durum çalışmasının dört temel tasarımından biri olan bütüncül tek durum deseni kullanılmıştır. Araştırmada amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklemesi kullanılmıştır. Bu bağlamda katılımcılar, farklı ilçelerde farklı sosyo-kültürel özellikler taşıyan bölgelerdeki ilkokulların farklı sınıf düzeylerinde görev yapan kadın ve erkek öğretmenlerden seçilmiştir. İncelenen durumun derinlemesine ve bütüncül bir yaklaşımla ortaya konması amacıyla veri kaynaklarında çeşitleme stratejisi uygulanmış ve bu kapsamda, yarı yapılandırılmış görüşme formu, katılımcı günlüğü, araştırmacı günlüğü, yansıtma soruları ile katılımcı öğrenme ürünleri olarak metafor, akrostiş, hikaye ve slogan çalışması olmak üzere sekiz tür veri kaynağından yararlanılmıştır. Ters yüz öğrenme modelinde gerçekleştirilen deneyimsel öğrenme eğitiminin, bireysel öğrenme çabasında artış, yüksek sorumluluk duygusu ve sorumluluk duygusu, özgüven, etkileşim, aktif katılım, eğlenceli ve özgür bir ortamda etkili ve verimli öğrenmenin sağlanması gibi güçlü yönleri olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların deneyimsel öğrenmeyi, öğrencilerin farklı gereksinimlerine hitap eden, derinlemesine öğrenmede ideal bir araç olarak nitelendirdikleri, öğrenmede olumlu ve önemli bir unsur olarak değerlendirdikler araştırmada; uygulamaya yönelik katılımcı görüşlerinin olumlu, öğrenme ürünlerinin, öğrenmenin gerçekleştiğini gösterir nitelikte olduğu, araştırmacı açısından uygulamada kayda değer bir sorunla karşılaşılmadığı tespit edilmiştir. Bununla birlikte az sayıdaki katılımcı, öğrenme materyallerinde ve videolarda daha fazla görsel ve örneğe yer verilmesinin ve yüzyüze eğitim için ayrılan sürenin biraz daha uzun tutulmasının daha faydalı olacağını belirtmiştir. Genel olarak deneyimsel öğrenme temalı ters yüz edilmiş öğretmen eğitimi ile katılımcıların öğrenme süreci ve ortamından yararlanma düzeylerinin üst seviyede gerçekleştiği sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, it was aimed to examine the experiences of the process by examining participant views, learning products, metaphors, participant and researcher diaries on experiential learning themed flipped teacher education. Thus, it has been tried to reveal how the process of applying flipped learning, which is one of the contemporary approaches, in the theme of experiential learning, which is one of the contemporary approaches, is realized by examining multidimensionally. In this process, the participants were given the opportunity to experience the flipped learning process and they were given the ability to create learner-centered instructional designs on the basis of experiential learning. This study was carried out with a qualitative research model and the holistic single case design, which is one of the four basic designs of the case study, was used in the research. Maximum variation sampling, one of the purposive sampling methods, was used in the study. In this context, the participants were selected from male and female teachers working at different grade levels in primary schools in regions with different socio-cultural characteristics in different districts. In order to reveal the examined situation with an in-depth and holistic approach, a diversification strategy was applied in the data sources and in this context, eight types of data, including semi-structured interview form, participant diary, researcher diary, reflection questions, and metaphor, acrostic, story and slogan work as participant learning products. source was used. It has been determined that the experiential learning education carried out in the flipped learning model has strengths such as an increase in individual learning effort, a high sense of responsibility and responsibility, self-confidence, interaction, active participation, and effective and efficient learning in a fun and free environment. In the study, the participants evaluated experiential learning as a positive and important element in learning, which they described as an ideal tool in deep learning, addressing the different needs of students; It has been determined that the participant views on the application are positive, the learning products are of a quality that indicates that learning has taken place, and that no significant problem has been encountered in the application for the researcher. However, few participants stated that it would be more beneficial to include more images and examples in learning materials and videos, and to keep the time allocated for face-to-face training a little longer. In general, it was concluded that the level of benefiting from the learning process and environment of the participants was at a high level with the experiential learning themed flipped teacher training.