Üniversite öğrencilerinin akademik özyeterlik düzeylerinin anne baba kabul red ve öz şefkat düzeyleri açısından yordanması
The prediction of university students' academic self-efficacy according to self-compassion and parental acceptance –rejection
- Tez No: 698359
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ELİF ERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Psikoloji, Education and Training, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Anne Baba Kabul Red, Öz Şefkat, Öz Yeterlik, Akademik Öz Yeterlik, Parental Acceptance and Rejection, Self-Compassion, Self-Efficiency, Academic Self-Efficiency
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 136
Özet
Bu araştırma, üniversite öğrencilerinin anne baba kabul red ve öz şefkat düzeylerinin akademik öz yeterliği yordama gücünü ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini Ege ve 9 Eylül Üniversitelerinde öğrenim gören 828 üniversite öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacıyla akademik öz yeterlik, Algılanan Anne Baba Reddi Ölçeği (kısa formu), Öz Şefkat Ölçeği kullanılmıştır. Verilere ulaşılırken aşamalı çoklu regresyon analizi yapılmıştır. Araştırma bulguları, öz şefkatin paylaşımların bilincinde olma alt boyutunun akademik öz yeterliği yordayan en güçlü değişken olduğunu ortaya koymuştur. Bunun yanı sıra anne baba kabul reddin sıcaklık alt boyutu, öz şefkatin bilinçlilik alt boyutu akademik öz yeterliği anlamlı bir şekilde yordarken, anne kabul reddin düşmanlık/saldırganlık, ihmal/kayıtsızlık ve ayrışmamış red altı boyutları, baba kabul reddi ve öz şefkatin öz sevecenlik alt boyutunu anlamlı bir şekilde yordamamıştır. Çalışmanın bulguları doğrultusunda üniversite psikolojik danışma ve rehberlik birimlerinde gerek öz yeterliği geliştirmeye yönelik çalışmalara, gerekse öz şefkati arttırmaya yönelik müdahalelere yer verilmesi önerilebilir.
Özet (Çeviri)
This research's purpose is to express predictive power of collage students' academic self-efficiency degrees according to the level of their parents' acceptance, rejection and self-compassion. The sample of the study consists of 828 university students studying at Ege and 9 Eylül Universities. Academic self-efficiency, Perceived Parental Rejection Scale (short form), self-compassion scale is used in order to gather information. While collecting data stepwise multiple regression analysis is accomplished. Research findings illustrates, awareness dimension of sharing self-compassion is the most powerful variable of prediction of academic selfefficiency. In addition to that, sympathy dimensions of parents' acceptance, rejection is predicting the academic self-efficiency in a meaningful manner. While dimension of hostility/ aggression, negligence/ indifference and dissociated rejection of mother rejection is not predicted the self-efficiency, dimension of self-caring of father acceptance-rejection is not predicted the academic self-efficiency. In line with the findings of the study, university psychological counseling and guidance units may be suggested to include both studies in order to improving self-efficacy and interventions to increase selfcompassion.