Yoğun bakım hemşirelerinin basınç yaralanmalarının önlenmesi konusundaki bilgi, tutum ve uygulamaları: Gözlem araştırması
Knowledge, attitudes and practices of intensive care nurses on prevention of pressure injuries: Observation research
  1. Tez No: 698412
  2. Yazar: YASİN KARATEKE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BANU TERZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Basınç yaralanması, gözlem, önleme, tutum, yoğun bakım hemşireliği, Pressure injury, knowledge, observation, prevention, attitude, intensive care nursing
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 120
Özet
Amaç: Yoğun bakım hemşirelerinin basınç yaralanmalarının önlenmesi konusundaki bilgi, tutum ve bakım uygulamalarını incelemektir. Yöntem: Tanımlayıcı ve gözlemsel türde gerçekleştirilen araştırmanın örneklemini Isparta Şehir Hastanesindeki 3. basamak yoğun bakımda çalışmakta olan toplam 25 hemşire oluşturdu. Araştırmanın verileri“Hemşire Bilgi Formu”,“Modifiye Pieper Basınç Yarası Bilgi Testi”,“Basınç Ülserlerini Önlemeye Yönelik Tutum Ölçeği”ile toplandı. Hemşirelerin basınç yaralanmasını önlemeye yönelik bakım uygulamaları“Basınç Yaralanmasını Önlemeye Yönelik Bakım Uygulamaları Gözlem Formu”ile gözlemlenerek değerlendirildi. Her bir hemşire 08.00-08.00 saatleri arasında (24 saatlik vardiyada) toplam 72 saat süre ile üç katılımcı gözlemci tarafından gözlemlendi. Her bir gözlemci toplam 1800 saat gözlem yaptı. Bulgular: Yoğun bakım hemşirelerinin basınç yaralanmalarının önlenmesi konusundaki bilgi düzeyi madde toplam puan ortalaması 37,12±5,23 (Min.=24-Maks.=47); basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik tutum düzeylerinin toplam puan ortalaması 44,36±3,93 (Min.=32-Maks.=51)'tür. Hemşirelerin basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik bakım uygulamaları gözlemi genel puan ortalaması ise 9,34±1,75 (Min.=4,89-Maks.=12,83)'tir. Hemşirelerin basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik tutum düzeylerinin toplam puan ortalaması ile basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik bakım uygulamaları gözlemi genel puan ortalaması arasında pozitif yönde, orta düzeyin biraz üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu bulundu (r=0,566, p0,05). Sonuç: Yoğun bakım hemşirelerinin basınç yaralanmasını önlemeye yönelik bilgi düzeyleri yeterli olup, tutum düzeylerinin ise yaş ve mesleki deneyim arttıkça yükseldiği görüldü. Hemşirelerde basınç yaralanmalarını önlemeye yönelik olumlu yönde tutum gelişmesi, hemşirelerin bakım uygulamalarını arttırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: To examine the knowledge, attitude and care practices of intensive care nurses on the prevention of pressure injuries. Materials and Methods: The sample of the descriptive and observational study consisted of 25 nurses working in the 3rd level intensive care unit in Isparta City Hospital. The data of the study were collected with the“Nurse Information Form”,“Modified Pieper Pressure Wound Knowledge Test”,“Attitude Scale to Prevent Pressure Ulcers”. Nurses' care practices to prevent pressure injury were evaluated by observing with the“Care Practices for Preventing Pressure Injury Observation Form”. Each nurse was observed by three participant observers for a total of 72 hours between 08:00 and 08:00 (24-hour shift). Each observer made a total of 1800 hours of observation. Results: The knowledge level of intensive care nurses about prevention of pressure injuries item total score average was 37.12±5.23 (Min.=24-Max.=47); The total mean score of the attitude levels towards preventing pressure injuries is 44.36±3.93 (Min.=32-Max.=51). The overall score average of nurses' observation of care practices to prevent pressure injuries was 9.34±1.75 (Min.=4.89-Max.=12.83). It was found that there was a statistically significant correlation between the mean total score of the nurses' level of attitudes towards preventing pressure injuries and the general score average of observation of care practices to prevent pressure injuries (r=0.566, p0.05). Conclusion: It was observed that the knowledge level of intensive care nurses on preventing pressure injury was sufficient, and the level of attitude increased as age and professional experience increased. The development of positive attitudes towards preventing pressure injuries in nurses increases the care practices of these nurses.