Kat adetleri farklı iki adet betonarme yapının doğrusal olmayan statik itme analizine göre tasarım sonuçlarının TBDY 2019 kapsamında değerlendirilmesi
Evaluation of the design results according to nonlinear static push-up analysis of two reinforced concrete structures with different floor quantities within the scope of TBDY 2019
  1. Tez No: 698436
  2. Yazar: İSMAİL ÇAĞATAY TURNA
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Doğrusal Olmayan Analiz, Performansa Dayalı Tasarım, Plastik Mafsal, Modal Kapasite, İtme Analizi, Nonlinear Analysis, Performance Based Design, Plastic Hinge, Modal Capacity, Pushover Analysis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
Son yıllarda yapıların performansa dayalı tasarımı yaygın olarak kullanılmaya başlayan bir yöntem/zorunluluk haline gelmektedir. 01.01.2019 tarihi itibariyle yürürlüğe giren Türkiye Bina Deprem Yönetmeliğinde, deprem etkisi altında iki farklı tasarım yaklaşımı (Dayanıma Göre Tasarım, Şekil Değiştirmeye Göre Tasarım) ve hesap esasları tanımlanmıştır. Nitekim, Yönetmeliğin 5. Bölümünde Şekildeğiştirmeye Göre Değerlendirme ve Tasarım için gereken kurallar detaylarıyla anlatılmaktadır. Bu çalışma kapsamında, doğrusal ve doğrusal olmayan iki farklı hesap esaslarından, yakın gelecekte yaygın kullanımı olacağı düşünülen doğrusal olmayan hesaba göre dört ve sekiz katlı yurt olarak kullanılması planlanan iki adet betonarme çerçeve sistemli binalara statik itme analizi yapılarak, sonuçları hakkında detaylı incelemelerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In recent years, the performance-based design of buildings has become a method/must be widely used. In the Turkish Building Earthquake Code, which entered into force as of 01.01.2019, two different design approaches (Design by Strength, Design by Deformation) and calculation principles are defined under the influence of earthquakes. As a matter of fact, the rules required for Evaluation and Design According to Deformation are explained in detail in Chapter 5 of the Regulation. Within the scope of this study, based on the linear and non-linear calculation principles, the non-linear calculation, which is thought to be widely used in the near future, two reinforced concrete frame system buildings, which are planned to be used as four and eight storey dormitories, are analyzed in detail and the results are examined in detail.