Süneklik düzeyi yüksek moment aktaran çelik çerçeveli taşıyıcı sistemin deprem performansının değerlendirilmesi
Evaluation of earthquake performance of high ductility level transmitting steel frame bearing system
- Tez No: 698462
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEPANTA NAİMİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Moment aktaran çerçeve, kapasite tasarım ilkeleri, depreme dayanıklı çelik bina tasarımı, Moment transmitting frame, capacity design principles, earthquake resistant steel building design
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Son zamanlarda sıklıkla yaşanan depremler sonucunda binalarda oluşan hasar çatlaklıkları ve taşıyıcı sisteme ait elemanların akma kapasitesini aşarak plastik deformasyonlara sebebiyet verdiği gözlemlenmiştir. Tarihi betonarme veya yığma yapılar yerine çelik bina tercih edilerek yapıya ek bir süneklik kazandırılır ve yapının deprem esnasında gevrek davranış göstermemesi amaçlanır. Taşıyıcı sistemin uzun yıllar ayakta durabilmesi için üzerine gelen yükler karşısında kapasitesini aşmayarak taşıma gücüne göre yeterli rijitlik ve dayanıma sahip olmalıdır. Yeni yönetmelikle birlikte taşıyıcı sistemi daha gerçekçi modelleyip, uygun kesit seçimleri yapılmalıdır. Bu yapılan çalışmada moment aktaran çelik çerçeve seçilerek yatay yüklere karşı dayanım açısından düşük kapasite seçimi yapılmış ve sonucunda taban kesme kuvveti hesaplanmıştır. Sistemin göreli kat ve sehim kontrolleri azaltılmamış rijitlikler alınırken, taşıyıcı sisteme ait dayanımları azaltılmış rijitlikler kullanılarak ikinci mertebe analizleri yapılmıştır. Yapının 3 boyutlu hesap modeli ve sistem analizleri için Sap2000 bilgisayar yazılım programı kullanılmıştır. Modellemede tali kirişler, ana kirişlerin zayıf eksenlerine doksan derece bağlanan uçları ve kolonun temele bağlandığı zayıf eksenleri mafsallı olarak tasarlanmıştır.
Özet (Çeviri)
It has been observed that the damage fractures in buildings and exceeded flow capacity in the elements of the load bearing systems have caused plastic deformations as a result of the frequent recent earthquakes. An extra ductility can be gained in the structure by preferring steel structures instead of historical reinforced concrete and masonry structures, and by doing so, it is aimed that the structure does not exhibit brittle behavior during an earthquake. In order for the load bearing system to stay standing for long years, the loads borne by the system should not exceed its capacity, and the system should have adequate rigidity and strength. With the new regulation, the load bearing system should be modelled more realistically, and appropriate cross-sections should be preferred. In this study, moment transferring steel frame and a low capacity in terms of strength against lateral loads was selected, and as a result, base shear force was calculated. The relative rigidity with non-reduced floor and deflection controls of the system and the rigidities with reduced load bearing system strength were used, and their second-degree analyses were carried out. Sap2000 computer software was used for the three-dimensional calculation models and system analyses of the structure. In the model, the edges that are attached perpendicular to the weak axes of the secondary beams and main beams, and the weak axes where the column is attached to the foundation were designed as jointed.