Stability and failure analysis of excavations used for underground mining of Bati Raman oil field
Batı Raman petrol sahası madenciliğinde kullanılan yeraltı açıklıklarının duraylılık ve yenilme analizi
  1. Tez No: 698520
  2. Yazar: MEHMET EMİRCAN EMCİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği, Mining Engineering and Mining, Petroleum and Natural Gas Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Ağır Petrol, Derin Tüneller, TBM, Duraylılık, MYAPÜ, Heavy Oil, Deep Tunnels, TBM, Stability, Batı Raman, MAHOP
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Batı Raman, Türkiye'nin kanıtlanmış en büyük petrol rezervine (1.85 milyar varil) sahiptir. Rezerv, çatlaklı bir kireçtaşı içinde ortalama 1310 m derinlikte yer almaktadır. Bu ağır petrol, 12° API kütle ağırlığına ve 200-2000 cp viskoziteye sahiptir. Bu rezerv için gelecekteki bir plan“madencilik yardımlı ağır petrol üretimi”yönteminin kullanılmasıdır. Bu yöntemin arkasındaki fikir, yüzeyden desandrelerle reserve ulaşmak ve rezervin altından üzerinde fan şeklinde delikler bulunan galerileri açmaya devam etmektir. Ağır petrolün viskozitesini azaltmak için bu deliklerden buhar gönderilecek ve yer çekimi drenajı ile üretim yapılacaktır. Bu tezde, yukarıdaki senaryoya göre tüm açıklıkların duraylılığı, FLAC adlı sayısal bir modelleme kodu kullanılarak gerçekleştirilecektir. İlk aşamada, tünel açıklıkları önce analitik çözümlere dayandırılarak incelenmiş, ardından 2 boyutlu ve 3 boyutlu analizler yürütülmüştür. tüneller arasında bırakılması planlanan 20 metrelik topuğun duraylı kalacağı gösterilmiştir. Ardından, petrol üretiminde kullanılacak olan kuyuların rezervuar içindeki etkileri modellenmiş ve yenilen bölgelerin tünel boyunca ve kuyuların açıldığı bölgelerde oluştuğu tespit edilmiştir. Bulunan yenilmiş bölgeler ile Batı Raman Sahası için yapılmış fiziksel model deneyi karşılaştırılmış ve deneyde tespit edilmiş olan ağır petrol üretimin %2.23'ünün kuyu açılmasından kaynaklı oluşan yenilmiş bölgelerden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Aynı karşılaştırılmaya devam edilerek toplamda 15 adet model analiz edilmiş ve bir parametrik çalışma yürütülmüştür. Kuyu çapı ve boyuna bağlı olarak Kazı Kaynaklı Tahribat Üretim Oranı (KKTÜO) tanımlanmıştır. Yürütülen parametrik çalışma sonucu bir regresyon modeli oluşturulup modele ait denklem paylaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Batı Raman holds the Turkey's proven largest oil reserve (1.85 billion barrels). The reserve is located at an average depth of 1450 m within a fractured limestone. This heavy oil has a 12° API gravity and a viscosity of 200-2000 cp. A future plan for this reserve is to use a“mining assisted heavy oil production”method. The idea behind this method is to reach the reserve by a decline from the surface and continue opening up galleries beneath the reserve from which fan shape up holes will be drilled in the reserve. Steam will be injected from these up holes to decrease the viscosity of heavy oil and production will be done by gravity drainage. In this thesis, stability of all the openings based on the scenario above is carried out using a numerical modelling code, FLAC. In the first stage, tunnel openings were first investigated based on analytical solutions, then 2D and 3D analyzes were carried out. It has been shown that the 20m wall-to-wall pillar, which is planned to be left between the tunnels, will remain stable. Then, the effects of boreholes to be used in oil production in the reservoir were modelled, and it was determined that the extends of the failure zones occurred along the tunnel and in the regions where the boreholes were opened. It was compared with a physical model test made with the found failure zones, and it was concluded that 2.23% of the heavy oil production determined in the experiment was due to borehole openings. A parametric study was conducted by analyzing a total of 15 models by following the ratio found, and Excavation Induced Damage Production Ratio (EIDPR) was defined. As a result of the parametric study, a regression model was created, and the model's equation was shared.