MS 2-7 yüzyıllar arasında Adrassus (Balabolu) kenti
Adrassus (Balabolu) city between 2-7 centuries AD
  1. Tez No: 698660
  2. Yazar: ALİ GEZEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HATİCE GÜL KÜÇÜKBEZCİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Tarih, Archeology, History
  6. Anahtar Kelimeler: Adrassus, Balabolu, Dağlık Kilikya, Isauria, Kaya Mezarı, Lahit Mezar, Nekropol, Adrassus, Balabolu, Rough Cilicia, Isauria, Rock Tomb, Sarcophagus, Necropolis
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Selçuk Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eskiçağ Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
“MS 2-7 Yüzyıllar Arasında Adrassus (Balabolu) Kenti”adı ile yapmış olduğumuz bu tez çalışmasında, Eski Çağ Tarihine tanıklık etmiş Adrassus (Balabolu) yerleşmesini ele alacağız. Adrassus (Balabolu) Antik Çağ yerleşimi Mersin ili Mut ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Yalnızcabağ Mahallesi, antik yerleşim yerine en yakın günümüz yerleşmesidir. Adını aldığı Adras Dağı'nın eteklerinde kurulmuş, günümüz yol koşullarının elverişli olmadığı bir alanda hayat bulmuştur. Stratejik amaçlar doğrultusunda kurulduğunu düşündüğümüz yerleşim yeri, iç bölgeler ile liman kentleri arasındaki bağlantıyı sağlayan önemli bir kavşak noktası üzerinde yer almaktadır. Ayrıca yerleşim yerinde genel olarak büyük ebatlarda yapılan lahitler ve kaya mezarları bu yerleşimin askeri bir garnizon kenti olabileceği varsayımını da ortaya koymaktadır. Adrassus (Balabolu), Antik Dönem'de Laranda'dan (Karaman) Germanikopolis'e (Ermenek) ve Kelenderis'e (Aydıncık) giden önemli bir güzergâh üzerindedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis titled as“Adrassus (Balabolu) City Between 2-7 Centuries AD”, we will discuss the settlement of Adrassus (Balabolu), which witnessed the Ancient History. Adrassus (Balabolu) Antique Age Settlement is located within the borders of Mut district of Mersin province. Yalnızcabağ Neighborhood is the closest contemporary settlement to the ancient settlement. It was established on the slopes of Mount Adras, after which it has been named, and has come to life in an area where today's road conditions are not suitable. The settlement, which we think was established for strategic purposes, is situated on an important junction point that provides the connection between the inner regions and the port cities. In addition, large-sized sarcophagi and rock tombs in the settlement propound the assumption that this settlement could be a military garrison city. Adrassus (Balabolu) is on an important route from Laranda (Karaman) to Germanikopolis (Ermenek) and Kelenderis (Aydıncık) in Antiquity.