Sosyal İnşacılık Kuramı çerçevesinde Almanya'nın yeniden birleşmesinden günümüze İsrail-Almanya ilişkileri
The evolution of İsrael-Germany relations from the reunification of Germany to present within the context of the theory of social constructivism
  1. Tez No: 698733
  2. Yazar: HİLAL ZEYNEP TANRIVERDİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKTÜRK TÜYSÜZOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Almanya, İsrail, Almanya-İsrail ilişkileri, Sosyal Konstrüktivizm Yaklaşımı, Germany, Israel, Germany-Israel Relations, Social Constructivism Approcah
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Giresun Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 168
Özet
Aralarında tarihsel bir paylaşım olmasından dolayı Almanya ve İsrail'in ilişkileri her zaman özel olmuştur. Nazi geçmişi ve Holokost'a rağmen hem İsrail hem de Almanya bunların üstesinden gelerek dostluk çerçevesinde ve sürdürülebilir ilişkiler kurmuşlardır. Rasyonalist uluslararası ilişkiler teorileri, iki aktör arasındaki ilişkilerin derinliğini açıklamakta eksik kalacağından dolayı, bu çalışmanın uygun bir zemine oturtulması için sosyal konstrüktivizm yaklaşımı kullanılmıştır. Sosyal konstrüktivizm yaklaşımına göre maddesel faktörler, kimlikler, sosyal pratikler, normlar ve kuralların hepsi insani etkileşimin sonucudur. Hem maddesel hem de düşünsel faktörler, aktörlerin uluslararası ilişkilerde nasıl davranacığına dair önemli etkisi mevcuttur. Özellikle de, İsrail ve Almanya söz konusu olduğunda, düşünsel faktörlerin iki aktöre ve iki aktör arasındaki ikili ilişkilere etkisi inkar edilemez. Almanya, Nazi geçmişi ve Holokost sebebiyle, İsrail'e karşı özel bir sorumluluğu olduğunu ifade eder. Almanya'nın bu ifadesini ve bu ifadenin ikili ilişkilere etkisini anlamak için, sosyal konstrüktivizm yaklaşımını kullanmak oldukça çalışmanın bütünlüğü için oldukça önemlidir.
Özet (Çeviri)
Throughout history Germany and Israel relations have been always special due to their shared past. Despite the idea of the Nazi past and Holocaust, both Germany and Israel have overcome this tragic past and established sustainable and friendly relations. Since studying their bilateral relations by using rationalist theories would be insufficient and would not make a good sense, social constructivism approach has been decided to use in order to comprehend the bilateral relations between Israel and Germany. According to social constructivism material factors, identities, social practices, norms and rules are all important as they are the product of human interaction. They have significant affects on how states behavior in intentional relations. Especially for Israel and Germany one cannot deny the importance of ideational factors between the two actors. The past still affects both Israel and Germany. Their identities, collective memories, societal norms and rules and their social practices affect their bilateral relationships. Germany says that it has special responsibility to Israel because of the Nazi past and Holocaust. In order to fully understand this claim, using social constructivist approach is the proper way to go because not just material factors affect them but ideational factors are also there.