Bir siyasal iletişim aracı olarak siyasi partilerin web sayfası kullanım stratejileri: Kırgızistan siyasi partiler örneğinde
Саясий партиялардын интертен баракчаларды саясий коммуникация каражаты катары колдонуу стратегиялары: Кыргызстан мисалында
  1. Tez No: 698837
  2. Yazar: ÖMER KÜFREVİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDOĞAN AKMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Political Science, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Siyasal İletişim, Kırgızistan, Siyasi Partiler, Web Siteleri, İnternet, Political Communication, Kyrgyzstan, Political Parties, Websites, Internet
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırgızistan-Türkiye Manas Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İletişim Bilimleri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
İletişim teknolojilerinin hızlı bir şekilde gelişmesi insan hayatını önemli ölçüde etkilemekte olduğu bilinmektedir. İnsan hayatının vazgeçilmezi haline gelen internet ve yeni medya, hem özel hem de kamusal alanda bilgi paylaşımı ve kamuoyu oluşturma açısından önemli bir görev üstlenmektedir. Dünya genelinde internet kullanımının yaygınlaşması sosyal, kültürel, ticari alanların yanı sıra siyasi alanda kendi etkisini göstermekte, siyasal iletişim aracı olarak kullanımı artmaktadır. Bu açıdan internet ve yeni medya siyasal aktörler tarafından seçmen kitlesini bilgilendirmek, etkileşim kurmak ve kamuoyu oluşturmak amacıyla yaygın bir şekilde kullanılmaya başlandığı aşikârdır. Bu, ülkelerin siyasal parti ve gruplarının, kendilerini tanıtmada ve propaganda çalışmalarını topluma sunma noktasında internet ve web sitelerini kullanma zorunluluğunu ortaya çıkarmaktadır. Bu kapsam doğrultusunda hazırladığım çalışma Kırgızistan siyasi partilerinin internet kullanım düzeyleri ve etkinliği üzerinde durmakta, bu amaç doğrultusunda Kırgızistan'da faaliyet gösteren siyasi partilerin web sayfa kullanım stratejilerini incelemektedir. Bu anlamda Kırgızistan iletişim teknolojilerini, yeni iletişimi ve sosyal iletişimi etkin kullanmaktadır. Kırgızistan siyasi partilerinin web sayfa kullanım stratejilerini araştırmak için web sayfa değerlendirme ölçeğini kullanan araştırmalar incelenmiştir. Araştırmada Öksüz ve Yıldız'ın“Siyasal İletişimde İnternet Kullanımı: Türkiye ve ABD'deki Siyasal Partilerin Web Sitelerinin Karşılaştırmalı Analizi”(2004), bununla birlikte Fidan ve Özer'in“Siyasi Partilerin Siyasal İletişim Aracı Olarak Web Sayfalarını Kullanımı”(2014) çalışmaları örnek alınmış, temelde Gibson ve Ward'ın“A Proposed Methodology for Studying the Function and Effectiveness of Party and Candidate Web Sites”(2000) skalası kullanılmıştır. Araştırma iki bölüm ekseninde değerlendirilmiştir: Bilgi sunum işlevi ve bilgi sunum özelliği. Bilgi sunum işlevinde partilerin web sitelerinde partiyle ilişkin olarak (Parti programı, Parti başkanları, Parti üyeleri, Parti açıklamaları, Parti tüzüğü, Partiye ilişkin haberler) genel ve kapsayıcı bilgiler üzerinde durulmuştur. Bilgi sunum özelliği başlığı altına toplanan özellikler (Katılım teşviki, görsel kullanım, erişebilirlik/gezilebilirlik düzeyi, bilgilerin güncelleme sıklığı, gezinebilirlik) üzerinden incelenmiştir. Kırgızistan'ın siyasal sürecini, ülkede yaşanan siyasal olaylar ve siyasi partiler ekseninde araştıran araştırmada siyasi partilerin seçim kampanyası dönemi haricinde interneti (web sitelerini) çok aktif olarak kullanmadığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
It is known that the rapid development of communication technologies significantly affects people's lives. Internet and new media, which have become indispensable in human life, play an important role in sharing information and the formation public opinion in both private and public spaces. The widespread use of the internet throughout the world has its own effect in the social, cultural and commercial areas as well as in the political field and its use as a tool for political communication is increasing. From this point, it is obvious that the internet and new media have begun to be widely used by politicians in order to inform the voters, to interact and to shape the public opinion. This reveals the obligation of countries' political parties and groups to use the internet and websites to make themselves known and present their propaganda works to the public. The study, prepared in line with this scope focuses on the internet usage levels and efficiency of internet use of political parties in Kyrgyzstan, as well as examines the web page usage strategies of political parties operating in Kyrgyzstan. In this sense, as a country with 30 years of state history, Kyrgyzstan uses communication technologies, new communication and social communication effectively. The study applied the logic of content analysis in the strategies of using the web pages of political parties in Kyrgyzstan. Within the framework of this system, an attempt was made to quantify the ease of use and design of the pages of the official websites of political parties, which more effectively use the functions of the web pages. In research of Oksuz and Iyldyz's“ Using the Internet in Political Communication: A Comparative Analysis of Website of Political Parties in Turkey and the United States”(2004), also took as an example Fidan and Ozer's studies“The Use of Web Pages By Political Parties as a tool of Political Communication”(2014), based on the Gibson and Ward's scale“A Proposed Methodology for Studying the Function and Effectiveness of Party and Candidate Web Sites”(2000) . The research has been evaluated in two parts: Information presentation function and information presentation feature. In the information presentation function, general and comprehensive information regarding the party (Party program, Party leaders, Party members, Party statements, Party charter, news about the party) was emphasized on the websites of the parties. The features collected under the heading of information presentation feature (Participation incentive, visual usage, accessibility / navigability level, information update frequency, navigability) were analyzed. In the research, which investigates the political process in Kyrgyzstan in the context of political events and political parties in the country, it has been observed that political parties do not use the internet very actively.