Yüksek fırın cürufu ve bentonit tabanlı geopolimer harçların durabilite özelliklerinin incelenmesi
Investigation of durability properties of blast furnace slag and bentonite based geopolymer mortars
- Tez No: 698844
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET FATİH ALTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Geopolimer, Yüksek fırın cürufu, Bentonit, Donma-Çözülme UPV, Geopolymer, binder, slag, bentonite, strength properties, freezing -thawing
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 72
Özet
Bu çalışma, Yüksek Fırın Cürufu ve Bentonit tabanlı geopolimerlerin farklı içerikli (% 80 -% 20) yapısını ve mekanik özelliklerini incelemektedir. % 25, % 50 ve % 75 şeklindeki farklı oranlarda dere kumu ile değiştirilerek kireçtaşı tozu ile hammadde karışımı oluşturulmuştur. Yüksek Fırın Cürufu, geopolimer betonun imalatında kullanılan en alümina silikat malzemelerinden elde edilen bir alüminyum silikattır, Bentonit, volkanik kimyasalın veya bozunmanın oluşturduğu çok küçük kil mineral kristalleri ile yumuşak, gözenekli ve şekillendirilebilir bir açık kayadır. Alüminyum ve magnezyum açısından zengin kül, tüf ve lav ve ağırlıklı olarak koloidal silikadır. Ayrıca bağlayıcı olarak kullanılan (% 80 -% 20) karışım cürufu ve bentonitin sodyum silikat ve sodyum hidroksitten oluşan bir aktivatör ile karıştırılması yapılmaktadır. Çalışmada yüksek sıcaklık (300 ° C, 600 ° C ve 900 ° C), basınç ve eğilme mukavemetleri, ultrases geçiş hızı testi ve donma çözülme 180 döngü özellikleri incelenmektedir.
Özet (Çeviri)
This study investigates the structure and mechanical achievement of Blast Furnace Slag and Bentonite based geopolymers with alter contentment (80% - 20%). Raw material mixture with limestone powder by replacing it with river sand in different ratios 25%, 50% and 75%. Blast Furnace Slag is an aluminum silicate, derived from one of the most alumina silicate materials used in the fabrication of geopolymer concrete, Bentonite is a soft, porous and shapeable open rock with very small crystals of clay minerals formed by the chemistry or degradation of volcanic ash, tuff and lava rich in aluminum and magnesium, and predominantly colloidal silica. Furthermore, the mix slag and bentonite used as a binder with ratio of ( 80 % - 20% ) is wished to mixture with an activator which consists the sodium silicate and sodium hydroxide. The studied hardened properties including elevated tempreture (300°C, 600°C and 900°C) , compressive and flexural strengths, ultrasound test and freezing thawing for 180 cycle.