International trade between Turkey and Latin American countries
Türkiye ve Latin Amerika ülkeleri arasında uluslararası ticaret
  1. Tez No: 698894
  2. Yazar: UTKU METE YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ YUNUS ÖZCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası İlişkiler, Economics, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Turkish Economy, Latin American Economies, Foreign Trade, Türkiye Ekonomisi, Latin Amerika Ekonomileri, Dış Ticaret
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Dış Ticaret Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 45
Özet
Since the second half of the 19th century, Turkey and Latin American countries are in communication, as there was a flow of migration from the Ottoman Empire to Latin America from the 1860s until the end of World War I. Although, before the 1990's the relationship between the countries was friendly but seldom as a result of different foreign policies and geographical distance. But in the last twenty years, with its multi-dimensional foreign policy and globalization, Turkey has had a more dynamic foreign policy and wants to steam up its relations with the LAC countries. In this regard, the trade relationship between Turkey and Latin America is not a subject that is studied much before, there are investigations that compare Turkey with countries of Latin America in some fields, but not many of them analyze particularly their trade relationship, emerging economies, and its consequences. The aim of this study, which is made based on the 7 largest Latin American countries according to the GDP ranking, is to investigate and demonstrate the consequences of the more dynamic relationship of Turkey with the Latin American countries during the period between 1990 – 2021.
Özet (Çeviri)
Osmanlı İmparatorluğu'ndan Latin Amerika'ya 1860'lardan I.Dünya Savaşı'nın sonuna kadar süre gelen bir göç akışı vesilesiyle Türkiye ve Latin Amerika ülkeleri, 19. yüzyılın ikinci yarısından itibaren iletişim ve etkileşim halindedir. Fakat bu ilişki 1990'lı yılların ortalarına kadar farklı dış politikalar ve coğrafi mesafenin bir sonucu olarak yeterince gelişmemiştir. Ancak son yirmi yılda, çok boyutlu dış politikası ve küreselleşmenin etkileriyle Türkiye daha dinamik ve dışa dönük bir bakış açısına sahip ve LAC ülkeleriyle ilişkilerini canlandırmak istiyor. Bu bağlamda Türkiye ile Latin Amerika arasındaki ticari ilişki daha önce çok çalışılan bir konu değil, bazı alanlarda Türkiye'yi Latin Amerika ülkeleri ile karşılaştıran araştırmalar var, ancak pek çoğu özellikle ticari ilişkilerinin sonuçlarını ve gelişmekte olan ekonomilerini analiz etmiyor. GDP sıralamasına göre en büyük 7 Latin Amerika ülkesini baz alarak hazırlanan bu çalışmanın amacı, 1990 - 2021 döneminde Türkiye'nin Latin Amerika ülkeleri ile daha dinamik hale gelen ilişkisinin sonuçlarını araştırmak ve göstermektir.