Okul çağı çocuklar için İAÜ gürültüde konuşmayı anlama testi: Bir geçerlilik ön çalışması
IAU speech comprehension in noise test for school-age children: a validity pre-study
  1. Tez No: 698998
  2. Yazar: MÜMİNE GÖRGÜLÜ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BAHRİYE ÖZLEM KONUKSEVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Çocuklarda gürültüde konuşmayı ayırt etme, Cümle tanıma testleri, TURMatrix test, İAÜ gürültüde konuşmayı anlama testi, Speech comprehension in noise test for school-age chıldren, Sentence Recognition Test, TURMatrix Test, IAU speech comprehension in noise test
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Odyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 78
Özet
Yapılan çalışmalarda okul çağı çocuklarda konuşmayı ayırt etme becerilerini değerlendirmek için uygulanan testlerde tek heceli kelime listeleri kullanılmıştır. Ancak günlük hayatta tek heceli kelimelerle değil cümlelerle iletişim kurulmaktadır. Çocuklarda konuşmayı anlamaya yönelik olarak 10 yaş altı geliştirilmiş Türkçe bir cümle testine literatürde ulaşılamamıştır. Cümleler doğal hayatı daha iyi yansıtacağı için gürültüde konuşmayı anlama testlerinde kullanılacak cümle listeleri oluşturulması ihtiyacı doğmuştur. Bu doğrultuda Aktan ve Konukseven İAÜ Gürültüde Konuşmayı Anlama Testi'nde kullanılmak üzere spektral dengeli cümle listeleri oluşturmuştur. Bu araştırmada bu listelerin 7-12 yaş çocuklar için İAÜ Gürültüde Konuşmayı Anlama Testi'nde kullanılabilmesi için geçerlilik ön çalışması yapılmıştır. Ayrıca geliştirilecek bu testin sonuçları, benzer testler yapı geçerliliği için 10 yaş üzeri çocuklarda geçerliliği kanıtlanmış Türkçe Matrix Test sonuçları ile karşılaştırılmıştır. İAÜ Gürültüde Anlama testi ile TURMatrix test sonuçları korelasyon kat sayısı 7-12 yaş (n=40) için ρ=0,543, 7-9 yaş (n=18) için ρ=0,365, 10-12 yaş (n=22) için ρ=0,717 olarak elde edilmiştir. 10-12 yaş arası çocuklar için İAÜ Gürültüde Konuşmayı Anlama Testi ile TURMatrix test arasında yüksek düzey bir korelasyon saptanmıştır. 7-9 yaş arası çocuk grubu ile 10-12 yaş arası çocuk grubun TURMatrix Test sonuçları arasında anlamlı farklılık saptanmıştır. 7-9 yaş arası çocuk grubu ile 10-12 yaş arası çocuk grubun İAÜ Gürültüde Konuşmayı Anlama Test sonuçları arasında anlamlı farklılık saptanmamıştır. Testin geliştirilmesi için geçerlilik ve güvenirlilik çalışmalarının arttırılması öngörülmüştür.
Özet (Çeviri)
In the studies conducted, monosyllabic word lists were used in the tests applied to evaluate the speech discrimination skills of school-age children. However, in daily life, communication is established with sentences, not single syllable words. A Turkish sentence test developed for understanding speech in children under the age of 10 has not been found in the literature. Since the sentences reflect the natural life better, the need to create sentence lists to be used in speech comprehension tests in noise has arisen. Accordingly, Aktan and Konukseven created spectral balanced sentence lists to be used in the IAU Speech Comprehension Test in Noise. In this study, a preliminary validity study was conducted so that these lists could be used in the IAU Speech Comprehension Test for children aged 7-12. In addition, the results of this test to be developed were compared with the results of the Turkish Matrix Test, which has been proven to be valid in children over the age of 10, for the construct validity of similar tests. Correlation coefficient of IAU Understanding in Noise test and TURMatrix test results was obtained as ρ=0.543 for 7-12 years old (n=40), ρ=0.365 for 7-9 years old (n=18), and ρ=0.717 for 10-12 years old (n=22). A high level of correlation was found between the IAU Speech Comprehension in Noise Test and the TURMatrix test for children aged 10-12. A significant difference was found between the TURMatrix Test results of the children aged 7-9 and the children aged 10-12. There was no significant difference between the results of the IAU Speech Comprehension in Noise Test results of the children aged 7-9 and the children aged 10-12. For the development of the test, it is envisaged to increase the validity and reliability studies.