Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesinde kadın sağlık çalışanlarının kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi
Evaluation of the attitude and behavior of women healthcare professionals regarding violence against women in Ordu University Training and Research Hospital
  1. Tez No: 699037
  2. Yazar: TUĞBA DAĞAŞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR ENGİNYURT
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadına yönelik şiddet, sağlık çalışanı, tutum, toplumsal cinsiyet, Violence against women, healthcare professionals, attitude, gender
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Amaç: Çalışmada Ordu Üniversitesi Eğitim ve araştırma Hastanesinde çalışan kadın sağlık çalışanlarının kadına yönelik şiddete ilişkin tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Bu çalışma 01.10.2020-01.07.2021 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı Ordu Üniversitesi Eğitim ve araştırma Hastanesinde gerçekleştirildi. Çalışma kadın sağlık çalışanları ile yürütüldü. Çalışmaya katılmayı kabul eden 387 kadın sağlık çalışanına gönüllü onam formu imzalatıldı. Katılımcılardan sosyodemografik veri formu ve Kadına Uygulanan Şiddete İlişkin Tutum Ölçeği sorularını cevaplamaları istendi. Bulgular: Araştırmaya katılanların %9.82'sinin 18-24 yaş aralığında, %49.10'unun 25-34 yaş aralığında, %27.39'unun 35-44 yaş aralığında, %12.14'ünün 45-54 yaş aralığında, %1.55'inin ise 55-65 yaş aralığında olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların %1.5'i görücü usulü ailesinin kararı ile evlendiği ve katılımcıların %2.43' ünün akraba evliliği yaptığı belirlenmiştir. Araştırmada katılımcıların çocuk sahibi olma durumu(P=0.033) hariç, kadına uygulanan şiddete ilişkin tutum puanları açısından; katılımcıların yaşları, medeni durumu, evlenme kararını alma şekli, akraba evliliği olup olmadığı, kaçıncı evliliği olduğu ve evlilik süreleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık tespit edilememiştir(P>0.05). Katılımcıların %28.16'sının daha önce şiddete maruz kaldığı belirlenmiştir. Katılımcılardan daha önce şiddete maruz kalanların maruz kaldıkları şiddet türü incelendiğinde %30.13'ünün fiziksel şiddete, %67.12'sinin duygusal şiddete, %2.73'ünün ekonomik şiddete maruz kaldığı belirlenmiştir. Katılımcıların ve eşlerinin eğitim düzeyi arttıkça şiddete ilişkin olumsuz tutum sergilendiği görülmüştür. Kurum içerisindeki çalışma pozisyonunun da tutum puanını etkilediği görülmüştür, tıbbi sekreter ve temizlik personelinin tutum puanı ise daha düşük bulunmuştur. Sonuç: Eğitim düzeyi, medeni durum, daha önce şiddete tanık olma ya da maruz kalmanın kadına uygulanan şiddetin yaygınlığında ve bireyin şiddete karşı tutumu üzerinde önemli rol oynadığı görülmektedir. Hal böyleyken eğitim düzeyi toplum ortalamasının üzerinde olan sağlık çalışanlarının da şiddet karşısında neler yapmaları gerektiğini tam olarak bilmedikleri anlaşılmıştır. Şiddeti önlemek ve şiddetin neden olabileceği sağlık sorunlarının önüne geçebilmek adına sağlık çalışanlarına yönelik, eğitim programlarının revize edilmesi ve hizmet içi eğitimlerin artırılması yararlı olacaktır.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the attitudes and behaviors of women healthcare professionals working in Ordu University Training and Research Hospital towards violence against women. Material and Method: This study was carried out at the Ministry of Health, Ordu University Training and Research Hospital between 01.10.2020-01.07.2021. The study was carried out with women healthcare professionals. Voluntary consent forms were signed by 387 women healthcare professionals who accepted to participate in the study. Participants were asked to answer the sociodemographic data form and the Attitude Scale towards Violence Against Women. Results: 9.82% of the participants were in the 18-24 age range, 49.10% in the 25-34 age range, 27.39% in the 35-44 age range, 12.14% in the 45-54 age range and 1.55% of them are between the ages of 55-65. It was determined that 1.5% of the participants got married with arranged marriage and 2.43% of the participants were consanguineous marriages. Except for having children, the participants' age, marital status, the way of making the decision to marry, consanguineous marriage status, the number of marriage and duration of marriage, there was no statistically significant difference(P>0.05). It has been determined that 28.16% of the participants have been subjected to violence before. When the type of violence that the participants have been subjected to violence before was examined, it was determined that 30.13% were exposed to physical violence, 67.12% to emotional violence, and 2.73% to economic violence. It was observed that as the education level of the participants and their spouses increased, a negative attitude towards violence was observed. It was observed that the working position within the institution also affected the attitude score, and the attitude score of the medical secretary and cleaning staff was determined lower. Conclusion: Education level, marital status, previous witnessing or subject to violence seem to play an important role in the prevalence of violence against women and on an individual's attitude towards violence. In this case, it was understood that healthcare professionals, whose education level is above the society average, do not know exactly what to do against violence. In order to prevent violence and prevent health problems that may be caused by violence, it would be beneficial to revise training programs for healthcare professionals and increase in-service trainings.