2010- 2019 yılları arasında Türkiye'de gerçekleşen intihar olaylarının değişkenler açısından incelenmesi
Review of the suicides in Turkey between 2010-2019 in terms of changes
- Tez No: 699171
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ZEKAİ GENÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Sociology
- Anahtar Kelimeler: İntihar, Türkiye, TÜİK, Suicide, Turkey, TÜİK
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Bağımlılık ve Adli Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Adli Bilimler Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
İntihar davranışı insanlık tarihi kadar eskidir. Yalnızca bireyleri değil, aynı zamanda çevreyi de etkisi altına alabilen bir halk sağlığı sorunudur. Özellikle artan kent hayatının yaygınlaşması, yaşanan ekonomik, psikolojik, sosyal sorunlar intiharın artmasında etkili nedenlerdir. İntiharı çoğunlukla bireyin kendisini öldürmesi olarak düşünülmektedir oysa intiharı bu şekilde düşünmek, intihara götüren süreçleri es geçmek anlamına gelmektedir. İntihar son derece öznel ve kişiye özgü bir davranıştır. Bu çalışmada amaç; TÜİK'ten ( Türkiye İstatistik Kurumu ) alınan verilere dayanarak, Türkiye'de 2010-2019 yılları arasında meydana gelmiş olan intihar vakalarının, yaş, cinsiyet, medeni hal, eğitim durumu, İntihar nedeni ve intihar şekli, yaşanılan il, intihar eyleminin gerçekleştiği ay ele alınarak, yıllara göre intihar artış oranlarını gözlemlemek ve intiharın önlenmesi için yapılacak olan çalışmalara katkıda bulunmak hedeflenmiştir. Bu çalışmada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK)'in web sitesinin paylaşmış olduğu intiharlar istatistikleri verilerinden faydalanılmıştır. TÜİK veri tabanından, 2010- 2019 yılları arasındaki intihar verileri ( yaş, cinsiyet, ölüm nedeni, ölüm şekli, medeni hal, eğitim düzeyi, ay, yaşanılan il ) ele alınarak tasnif edilmiştir. Yine literatürde ki benzer çalışmalar incelenmiş ve faydalanılmıştır. Yapılan araştırma sonucunda 20-24 yaş aralığının en çok intihar oranına sahip olduğu, cinsiyetin intiharda önemli bir faktör olduğu, kadınların erkeklerden daha çok intihar girişiminde bulunmasına karşın, erkeklerin daha çok tamamlanmış intiharda bulunduğu görülmektedir.
Özet (Çeviri)
Suicidal behavior is as old as human history. It is a public health problem that can affect not only individuals, but also the environment. Especially the increasing spread of urban life, economic, psychological and social problems are effective reasons for the increase of suicide. Suicide is often thought of as the killing of the individual himself, whereas to think of suicide in this way means bypassing the processes that lead to suicide. Suicide is highly subjective and personal behavior. Based on the data obtained from TURKSTAT (Turkish Statistical Institute), it is aimed to observe the suicide rate by year and contribute to the studies to be carried out to prevent suicide by taking into account the age, gender, marital status, educational status, cause of suicide and type of suicide, the province where the suicide took place, and the studies to be carried out to prevent suicide between 2010 and 2019. In this study, the statistics of suicides shared by the website of the Turkish Statistical Institute (TURKSTAT) were used. From the TURKSTAT database, suicide data between 2010 and 2019 (age, gender, cause of death, cause of death, marital status, education level, month, province) were analyzed and classified. Similar studies in the literature have been examined and benefited. As a result of the research, it is seen that the 20-24 age range has the highest suicide rate, gender is an important factor in suicide, although women attempt suicide more than men, men commit more completed suicides.