Liderler bağlamında iki savaş arası dönemde Bulgaristan
Bulgaria during the interwar period in the context of leaders
- Tez No: 699321
- Danışmanlar: PROF. DR. SİBEL TURAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Lider, Dış Politika, Karar Birimi Kuramı, Boris III, Aleksandır Stamboliyski, Aleksandar Tsankov, Leader, Foreign Policy, Decision Unit Approach, Boris III, Aleksandır Stamboliyski, Aleksandar Tsankov
- Yıl: 2021
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 206
Özet
Bu çalışma, iki savaş arası dönemde Bulgaristan dış politikasına etki eden lider davranışlarını incelemeyi amaçlamaktadır. Karar verme yaklaşımına göre incelenecek liderler olarak III. Boris, Aleksandır Stamboliyski, Aleksandar Tsankov ve Andrey Lyapçev seçilmiştir. Bir dış politika analizi çalışması olan bu tez, temel hipotez olarak dış politikada sorunlara kimin öncülük ettiği varsayımını dikkate almıştır. Çalışmanın kuramsal çerçevesini Margaret Hermann, Charles Hermann ve Joe Hagan'ın Karar Birimi Kuramı oluşturmuştur. Bu yaklaşım, dış politikada liderlerin çok önemli bir etkiye sahip olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, iki savaş arası dönemde Bulgar siyasi yaşamında etkili olan liderlerin dış politika davranışlarında hangi temel unsurların etkili olduğu ve bunların süreç içerisinde nasıl değişim geçirdiği tespit edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The study aims to investigate leaders's foreign policy behaviours during the interwar period in Bulgaria Foreign Policy. Boris III, Aleksandır Stamboliyski, Aleksandar Tsankov and Andrey Lyapchev were chosen as the leaders to be examined according to the decision-making approach. As a foreign policy analysis study, this dissertation assumes who leads matters in managing the foreign policy as the basic hypothesis. Margaret Hermann, Charles Hermann and Joe Hagan's Decision Unit Theory constituted the theoretical framework of the study. This approach shows that leaders have a very important influence in foreign policy. In the conclusion, the study has been tried to determine which basic elements were effective in the foreign policy behaviours of the leaders who were influential in Bulgarian political life during the interwar period and how they changed in the process.