The impact of total quality management on organizational performance in health care sector: Al-Hayat National Hospital in Saudi Arabia
Toplam kalite yönetiminin sağlık sektöründe organizasyon performansına etkisi: Suudi Arabistan'daki Al-Hayat Ulusal Hastanesi
  1. Tez No: 699456
  2. Yazar: SAWSAN ABDULBASIR ATTAR
  3. Danışmanlar: Prof. Dr. ERGİNBAY UĞURLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, İşletme, Health Care Management, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Toplam Kalite Yönetimi, Kalite, Yönetim, Organizasyonel Performans, Sağlık Sektörü
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Toplam kalite yönetimi, sunduğu ürün ve hizmeti tüketicinin ihtiyaçları ile uyumlu hale getiren ve bunlardan memnuniyetini sağlayan, tüketicinin kuruma bağlılığını ve dolayısıyla kurumun karlılığını artıran, her alanda mükemmelliğe ulaşmanın en önemli unsurlarından biridir. Bu çalışmanın amacı, Toplam Kalite Yönetiminin sağlık sektörünün örgütsel performansı üzerindeki etkisinin kapsamını anlamaktır. Mevcut araştırma, araştırma değişkenlerini içeren mevcut teorilerin literatür taramasına dayanan teorik bir çerçeve bemimsemektedir: Toplam Kalite Yönetimi ve Organizasyonel Performans. Nicel çerçeveye güvenmenin yanı sıra, bu aynı zamanda bir çevrimiçi anket tasarımı yoluyla da yapıldı. Suudi Arabistan Al-Hayat Ulusal Hastanesi'nin 350 çalışanı, güncel araştırma değişkenleri hakkındaki görüşlerini paylaştı. Ankette toplanan veriler, Sosyal Bilimler için İstatistik Paket (SPSS) kullanılarak analiz edildi. İstatistiksel analiz ve hipotez testinin sonuçları, iki değişken arasındaki ilişkinin pozitif, etkili ve somut olduğunu göstermiştir. Toplam Kalite Yönetimi, mevcut kaynakları kullanarak ve en düşük maliyetlerle sağlanan hizmetin verimliliğini ve etkililiğini artırmak da dahil olmak üzere çeşitli organizasyonel performans faktörlerini olumlu yönde etkiledi. Çalışma ayrıca, Toplam Kalite Yönetiminin, çalışanların performanslarına yönelik sorumluluklarını artırmada ve mükemmel performansın sürekliliğinde de önemli bir etkiye sahiptir. Toplam Kalite Yönetimi, hastaların kendilerine sunulan sağlık hizmetlerinin seviyesinden duydukları memnuniyetlerinin yanı sıra kuruma bağlılıklarını da artırmaktadır.
Özet (Çeviri)
Total quality management is one of the most important elements of achieving perfection in work in all areas, which makes the product and service provided compatible with the needs of the consumer and his satisfaction with them, which increases consumer loyalty to the organization and thus profitability of the organization. The purpose of this study is to understand the extent of the impact of Total Quality Management on the organizational performance of the health sector. The current research adopts a theoretical framework based on a literature review of the existing theories that include research variables: Total Quality Management and Organizational Performance. In addition to relying on the quantitative framework, this was also done through an online questionnaire design. 350 employees of Al-Hayat National Hospital, Saudi Arabia, shared their views on current research variables. The data collected in the questionnaire were analyzed using the Statistical Package (SPSS) for Social Sciences. The results of the statistical analysis and hypothesis testing showed that the relationship between the two variables is positive, effective and substantial. Whereas, Total Quality Management has positively affected several factors of organizational performance, including increasing the efficiency and effectiveness of the service provided by using available resources and at the lowest costs, and the study also showed that Total quality management has an effect on increasing employees 'responsibility for their performance, and on the continuity of perfect performance, in addition to patients' satisfaction with the level of health services provided to them and increasing their loyalty to the organization. Keyword:Total Quality Management, Quality, Management, Organizational Performance, Healthcare Sector.