Right of refugees between laws, human security and state security: The case of Syrian refugees
Hukuk, insan güvenliği ve devlet güvenliği üçgeninde mülteci hakları: Bir vaka çalışması olarak Suriyeli mülteciler
  1. Tez No: 699458
  2. Yazar: SAJIDA MIKATI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FİLİZ KATMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Siyasal Bilimler, Uluslararası İlişkiler, Law, Political Science, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Mülteci, Suriye, Lübnan, Türkiye, İnsan Hakları, 1951 Cenevre Sözleşmesi, 1967 Protokolü, Uluslararası Hukuk, Ulusal Hukuk, İnsan Güvenliği, Devlet Güvenliği, Refugee, Syria, Lebanon, Turkey, Right, Geneva Convention 1951, Protocol 1967, International Law, National Law, Human Security, State Security
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Mülteciler karşılaştıkları zulüm ve artan güvenlik sorunları nedeniyle ülkelerini terk eden insanlardır, Suriyeliler de bu grupta yer alırlar. Türkiye, Lübnan, Ürdün ve Irak gibi yüksek ölçekte mülteci barındıran ülkeler zamanla güvenlik sağlama noktasında çeşitli engellerle karşılaştılar. İlk göç akımları sırasında mülteci kabul eden ülkeler, gelenlerin uzun süreli kalacağını hesap edemediler, dolayısıyla bu durumun geniş ölçekte yaratabileceği krizlere hazırsız yakalandılar. Öte yandan Türkiye ve Lübnan'ın Suriyeli mültecileri hukuki tanımla 'mülteci' olarak tanımayıp 'yerlerinden edilmiş topluluklar' ya da 'misafirler' olarak görmeleri duruma ayrı bir belirsizlik katmıştır. Lübnan'da hükümet tarafından varlıkları görmezden gelinen mülteciler, insani şartlarda kamp alanlarında kalmaktan, mülteci haklarını düzenleyen ve ülkelere sınır geçişleri konusunda çeşitli yükümlülükler getiren sözleşmelerden -Lübnan 1951 Cenevre Sözleşmesinin imzacısı olmamasına rağmen bir takım diğer uluslararası anlaşmaları onaylamıştır- doğan haklarını kullanmaktan menedildiler. Öte yandan, Cenevre Sözleşmesi taraflarından ve 1967 protokolü katılımcılarından olan Türkiye, sadece Avrupa üzerinden gelen grupları mülteci olarak kabul etmiş, dolayısıyla varlıklarının tanındığı, düzenlendiği ve geçici olarak koruma temin edildiği 2014 yılına kadar taraf olduğu uluslararası sözleşmelerde ihlal niteliğinde görülecek bir takım insan hakları ihlallerinin gerçekleşmesine mahal vermiştir. Bu tez uluslararası hukukta ve her iki ülkenin ulusal hukukunda yer alan mülteci haklarını inceleyerek bazı ülkelerin nasıl 1951 Cenevre sözleşmesine üye olmasalar dahi parçası oldukları uluslararası anlaşmalardan ve genel teamüllerden doğan mülteci haklarını görmezden geldiklerini, hatta böylece kendi yasalarını nasıl ihlal ettiklerini ortaya koymaktadır. Hükümetlerin ortaya koydukları politikalar ve siyasi tutumları, göç alan ülkelerdeki mülteci politikalarını büyük ölçekte etkilemekte; ülkenin karşılaştığı güvenlik sorunları ve siyasi anlaşmazlıklar, mültecileri güvenliklerini tehdit eden unsurlar olarak gören politikacıların ürettiği ırkçı ve nefret içeren söylemler, zamanla mülteciler ve yerli halk arasında gerginlik yaratmakta ve sonunda güven arayışı içerisinde bu ülkelere sığınan mültecilerin başka bir tür güvenlik sorunundan mağdur olmalarına sebebiyet vermektedir.
Özet (Çeviri)
Refugees are people who forced to leave their homeland due to persecutions and insecurity, Syrians are one of them. The sudden nexus of large scale of refugees in hosting states like Turkey, Lebanon, Jordan and Iraq has created challenges in protecting them, at the beginning of the influx receiving states didn't expect that they would stay for a long time and becoming protracted refugees which affect their existence as host states didn't prepare to manage this crisis. The situation of Syrian refugees in both Lebanon and Turkey in countries that are not considered Syrians as refugees but displaced people in the first and guests in the second, was ambiguous, in Lebanon the government has ignored their existence, no formal camps, no regulations in addition of violations that breach all the agreement that the country signed, even if Lebanon is not a party in the Geneva Convention 1951 there is couple of other international agreements that oblige the country to abide with international customs and some rights. Turkey is a member of the convention and the protocol 1967, so it considered only Europeans as refugees, Syrians have stayed without regulations until 2014 when temporary protection was established which organize their existence, some violations have taken place that also infringes international agreement and customs of which Ankara is a member. The thesis highlights the right of refugees in international law and in the national law of both countries to conclude that even if a country is not a member of the Geneva Convention 1951 there are a range of other international agreement and customs that force it to provide and protect their basic rights, and in many cases countries are also breaching their laws. The policy and the direction of government has a big impact in the existence and rights of refugees in the receiving states, moreover the state concerns and security have affect refugee rights, when politicians and leaders consider vulnerable as a threat following with hate speeches it creates racism and increases tensions between both communities, so refugees fled aiming security but they discover that they are facing a different kind of insecurity in the receiving states.