İnsan hakları bağlamında Avrupa Birliği'nin yasadışı göç politikası: Türkiye örneği
European Union illegal migration policy in context of human rights: The case of Turkey
  1. Tez No: 361807
  2. Yazar: YELİZ YAZAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÜRER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Yasadışı Göç, İnsan Hakları, Geri Kabul Anlaşmaları, Avrupa Birliği ve Türkiye, Illegal Migration, Human Rights, Readmission Agreements, EU and Turkey
  7. Yıl: 2014
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 178
Özet
Soğuk Savaşın sona ermesiyle ivme kazanan yasadışı göç, devletlerin ulusal sınırlarındaki egemenliklerine yönelen bir tehdit olarak algılanmaktadır. Devletler, güç tekelini sürdürmek ve bu tehdidi bertaraf etmek için baskıcı ve önleyici önlemler alma eğilimi gösterir. Avrupa Birliği üye ülkeleri, göçe kaynaklık eden bir görünüm sergilerken, zamanla göçün hedef ülkelerine dönüşmüşlerdir. Uygulamış oldukları açık kapı politikası, yasadışı göçün hızla sınırlarını sarmasıyla sona ermiş ve önleyici bir kimliğe bürünmüştür. İç sınırların kalkması ile AB üye ülkeleri, yasadışı göç akınlarıyla mücadele etmek için ortak politikalar geliştirmeye çalışmıştır. Bu politikaların güvenlik algısı üzerine inşa edildiği görülmektedir. Ancak AB'nin güvenlik odaklı yaklaşımı, yasadışı göçmenlerin statülerinden bağımsız olarak sahip oldukları haklar dikkate alındığında insan hakları sorunsalını beraberinde getirmektedir. Çalışmamızda, yasadışı göçmen, mülteci ve sığınmacı kavramları arasındaki çizgiler netleştirildikten sonra yasadışı statüdeki göçmenlerin sahip olduğu haklar uluslararası hukuk metinlerine bakılarak sıralanmıştır. AB'nin yasadışı göçle mücadele politika ve araçları bu haklar çerçevesinde değerlendirilmiştir. AB'nin en etkili aracı olan geri kabul anlaşmalarının insan hakları boyutu, Türkiye örneğiyle sorgulanmıştır. Birliğin çıkarlarının yasadışı göçmen haklarını gölgelediği tespitine ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
Illegal migration has accelerated since the end of Cold War and has been perceived as a challenge to sovereignty of states on their national borders. States tend to take repressive and preventive measures to overcome this challenge and maintain monopoly on power. While Member States of the European Union have characteristic of being source of migration, they have evolved into destination countries over time. Their open door policy has ended with rapid expanding of illegal migration flows on their borders and this policy has attained a preventive identity. After abolishing of internal borders, Member states have struggled to develop common policies to combat illegal migration flows. However EU's security oriented approach brings up the issue of human rights upon considering rights of illegal migrants that they have these rights irrelatively their status. In this study, after clearing the lines between the concepts of illegal migrants, refugees and asylum seekers, rights of illegal migrants are listed by looking at international law treaties. European policies and tools to combat illegal migration are evaluated under these rights. Finally, this thesis interrogates readmission agreement between Turkey and EU within human rights context. It has been reached that interests of The Union overshadowed rights of illegal migrants.